Soross: recesiju pēc pusgada piedzīvos arī lielākā ES ekonomika – Vācija 1

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Lielākā Eiropas Savienības (ES) ekonomika – Vācija – pēc pusgada izjutīs eirozonas parādu krīzes smagās sekas, kas izraisīs lejupslīdi arī šajā tautsaimniecībā, uzskata pasaulē pazīstamais finansists un miljardieris Džordžs Soross, vēsta ārvalstu mediji.

"Budžeta tēriņu samazināšanas kurss laikā, kad pieaug bezdarbs, grūž Eiropu vēl dziļākā recesijā," uzskata Soross. "Tā vairs nav prognoze, bet realitāte. Vācijas tauta to pagaidām nejūt un tam netic, bet lietas perifērijā [ES] ir sliktas. Apmēram pēc pusgada recesija sāksies arī Vācijā."

Pēc finansista domām, Vācijas varas iestādēm vajag atteikties no savām prasībām citām eirozonas valstīm saistībā ar budžeta tēriņu samazināšanu. Vēl ES lielākajai ekonomikai vajag turpināt eirozonā uzņemto kursu par turpmāku valūtas savienības ekonomiku tuvināšanu.

Soross kā vienu no variantiem piedāvā Vācijas izstāju no eirozonas, lai tādējādi glābtu valsts ekonomiku. Finansists gan uzskata, ka Vācijai labāks risinājums ir saglabāt eirozonu pašreizējā veidolā. Vienlaikus ir jāstrādā pie ekonomiskās izaugsmes veicināšanas, parādu mazināšanas un citiem, uzskata finansists.

Vācijas izejai no eirozonas būtu graujošas sekas, taču ar tām varētu tikt galā, ko nevar teikt par "domino efektu", ko izprovocētu kaut vai vienas valsts izstāja no valūtas savienības. "ES nākotne ir atkarīga no politiskiem lēmumiem, kas tiks pieņemti tuvākā gada laikā," lēš finansists.

Jau vēstīts, ka ES lielākās ekonomikas Vācijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar analogu laika posmu pirms gada, pieauga par 1%. Vācijas IKP ceturkšņa izteiksmē pieauga par 0,3%.

Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Vācija ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas eksporta tirgus – šā gada pirmajā pusē Latvijas eksports uz Vāciju veidoja 7,01% no kopējā eksporta apjoma.

Latvijā strādājošie uzņēmumi visvairāk uz Vāciju eksportē koksni un tās izstrādājumus, arī metālu un tā izstrādājumus. Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas eksporta apjoms uz Vāciju bija par 8% mazāks nekā attiecīgajā laika posmā pērn.


Написать комментарий

Soross zina- tāpēc, ka to plāno ilumināti. Tātad, viņiem ir nepieciešamas kaut kādas šausmīgas jukas, nemieri, kari, bads, posts un tml., lai cilvēku skaits uz planētas samazinātos. neskaidrs paliek tikai jautājums par to, kāpēc to nevar izdarīt civilizēti?