Dzejas diena Rēzeknē 1

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Trīs dzejas izrādes, trīs teātru kompānijas, trīs valodās, 14 autori, 23 fotogrāfijās, 13. septembrī Rēzeknes KN! Dzejas dienas Rēzeknē sāksies plkst. 17.00 Rēzeknes KN Teātra istabā (2. stāvā), kur teātris-studija „Joriks” aicinās uz muzikāli-poētisku izrādi „Tavas tālās debesu pēdas”, informē Rēzeknes pašvaldība.

Izrādes pamatā ir sarežģītās attiecības starp krievu dzejnieku, simbolisma aizsācēju, Aleksandru Bloku un viņa sievu, Ļubovu Mendeļejevu. A.Bloks uzskatīja, ka sieviete ir kas ļoti svēts un pat dievīgs, sieviete ir visas pasaules gudrība un skaistums. Tas bija dzejā, bet reālajā dzīvē... Izrādē skanēs A.Bloka dzeja, fragmenti no Ļ.Mendeļejevas dienasgrāmatas, klavieru mūzika un krievu romances.

Režisors: A. Pecka. Lomās: O. Grišina, A. Ušpelis.

Plkst. 17.45 Rēzeknes KN foajē notiks fotogrāfes un psiholoģes Sandras Garančas personālizstādes "Sirds pieturzīmes" atklāšana. Emocijas – prieks, sajūsma, izmisums, skumjas, raizes, cerība, gaidas – viss cilvēkos mums blakām. Čaka iela? Griškoveca iela? Dzeja fotogrāfijā. Ielas garumā. 

Plkst. 18.00 Rēzeknes KN Kamerzālē (vietu skaits ierobežots!) jūs gaida RA studentu teātris ĶerRA ar Ivetas Ratinikas dzejas performanci "Kas paliks pēc mums?".

Izrādes idejas autore un režisore ir RA asoc. profesore Olga Senkāne.  Dzejas "Es" pārdzīvotā norakstījumus izpilda pati Iveta Ratinīka, Rēzeknes Augstskolas absolvente, šobrīd Āgenskalna ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja, dzejas kritiķe, dzejniece, kurai 2011. gadā iznāca pirmā grāmata – "Rūgts". Uzziņai: Šī gada martā Rīgas Tehniskajā universitātē notiekošajā ikgadējā Latvijas augstskolu studentu teātru festivālā RA teātris "ĶerRA" ar I. Ratinīkas dzejas kompozīciju "Kas paliks pēc mums?" triumfēja gan kā Gada izrādes balvas, gan arī kā galvenās balvas – Sudraba Āksta cepures – ieguvēji.

Plkst. 19.00 Rēzeknes KN Teātra zālē - unikāla latgaliešu dzejas kompozīcija "Piļsātā nikod napalīk tymss" Rēzeknes Tautas teātra un vīru kamerkora "Graidi" izpildījumā. Režisore – Māra Zaļaiskalns, oriģinālmūzikas komponiste – Ilona Rupaine, kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Mežinskis, scenogrāfe – Ināra Apele.  Uzvedumā iekļauti I.Čekses, V.Dzērvinīka, L.Liepdruvietes, V.Lukaševiča, E.Muiznieces, A.Rancānes, I.Ratinīkas, J.Ryučāna, J.Skrivļas-Čeveres, O.Slišāna, I.Spergas, P.Zalānes, B.Zveigules dzejas rindas.


Написать комментарий

mums, Latvijā, dzejnieku milzīgs ir bars... (Veidenbaums)