Eiropas kultūras mantojuma dienas Balvu novadā 1

foto balvi.lv
foto balvi.lv

Kā katru gadu, septembrī visā Latvijā līdz ar citām Eiropas valstīm norisinājās Eiropas kultūras mantojuma dienas „Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums”, kas ir vienreizēja iespēja atklāt kultūras dārgumus, par kuru esamību pat nenojaušam. Viens no šādiem kultūras dārgumiem Balvu novadā ir Ičas apmetne, kura bija Mantojuma dienu objekts, informē Balvu novada pašvaldība.

Ičas apmetne – sena dzīvesvieta, kura atrodas Ičas upes lejtecē (upes kreisajā krastā). Apmetne atklāta 1937. gadā. Tā bijusi apdzīvota neolītā (4500 - 1500 pr.Kr.) un bronzas laikmetā (1500 - 500 pr.Kr.).
Visi, kuriem interesēja ar senatni un Ičas apmetni saistītie jautājumi 7. un 8.septembrī pulcējās Bērzpils pagastā, kur notika Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšana, rakstu krājuma "Ziemeļlatgales lasījumi -I" prezentācija un lektores - arheoloģes Ilzes Lozes lekcija "Ceļojums caur laiku pa Ičas upi".

Lektore klātesošajiem pastāstīja par arheoloģisko izrakumu veikšanu Ičas apmetnē un atklātajām senlietām - apstrādātiem koku fragmentiem, kaula un raga rīkiem, kasīkļiem un nažiem, dzintara rotām, māla trauku fragmentiem un citām lietām. Lekcijas noslēgumā Lozes kundze atzina, ka šobrīd Latvijā būtu jāmaina esošā sistēma, lai arheoloģiskie izrakumi un pētniecības darbi varētu turpināties arī nākotnē, jo pastāvošā izglītības sistēma jaunajiem vēsturniekiem liedz būt arī par arheologiem, tādējādi netiek nodrošināta pieredzējušo zinātnieku nomaiņu. Ilze Loze atbildēja uz klātesošo jautājumiem, sniedza priekšlikumus un idejas, kā popularizēt un piesaistīt tūristus Ičas apmetnei un Lubānas kompleksam, par ko interesējās Balvu novada pašvaldības izpilddirektore Inta Kaļva.

Savukārt 8.septembra rītā Mantojuma dienu dalībnieki ciemojās pie keramiķiem Jolantas un Valda Dundeniekiem un maizes cepējas Ainas Zvejnieces, kur varēja darboties un savu roku iemēģināt gan maizes mīcīšanā, gan māla trauku izgatavošanā.


Написать комментарий

kas īsti ir Eiropas kultūras mantojums? uz zobeniem atnestā kristietība? vai Eiropa jau ir mirusi, ka tai ir mantojums?