M.Ivanova-Jevsejeva: Leģionāriem veltītā pieminekļa atklāšana Daugavpilī diez vai būtu iespējama

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, piektdien, 14.septembrī, Bauskas pilsētas centrā notika trim policijas bataljoniem, kas bija Latvijas Waffen SS leģiona sastāvā, veltītā pieminekļa atklāšana. Uz pieminekļa tika veikti uzraksti „Bauskas aizstāvjiem pret otro padomju okupāciju” un „Latvijai jābūt latviešu valstij”. Pieminekļa atklāšanas ceremonijā piedalījās pilsētas domes deputāti un valdošajā koalīcijā esošās partijas „Visu Latvijai!” pārstāvji.

Minētais notikums ir raisījis plašu rezonansi gan Latvijā, gan ārzemes. Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva (Saskaņas centrs) portālam Gorod.lv pastāstīja, ka, viņasprāt, šāda veida pieminekļa atklāšanu varētu būt veicinājis Latvijas prezidenta aicinājums pirms 9.maija, kurā viņš izteicās, ka valsts iedzīvotājiem jābūt tolerantiem un jāatzīst, ka karā cieta abas puses – gan padomju, gan fašistiskā režīma piekritēji. Šo aicinājumu pēc tam atkārtoja daudzi kultūras darbinieki, kas minēja, ka kara mērķis nebija cīņa ar kādu konkrētu režīmu, tā bija cīņa par dzīvību, un šajā gadījumā latvieši kļuva par situācijas ķīlniekiem, tāpēc viņiem ir tiesības uz savu valsti.

Mūsu valstī tiek ievēroti demokrātijas principi un pastāv vārda brīvība, taču deputāte uzskata par nepieļaujamu, ka pieminekļa atklāšanas ceremonijā piedalījās bērni – jaunsargi. “Kad SC izsniedza bērniem mugursomas ar SC simboliku, tas tika vērtēts kā bērnu tiesību rupjš pārkāpums. Bet šajā gadījumā, kad pieminekļa atklāšanas ceremonijas rīkotāji uzspieda bērniem savu vēstures traktējumu, pārkāpumi netiek konstatēti”, - atzīmēja deputāte, piebilstot, ka Latvijā joprojām darbojas dubultstandarti.

M.Ivanova-Jesejeva atzīmēja, ka pieminekļu uzstādīšanas jautājumi tiek saskaņoti ar vietējo pašvaldību un Pieminekļu aizsardzības inspekciju, kurās varēja vienkārši nepievēst uzmanību pieminekļa idejai.

Pēc deputātes domām, šāda veida pieminekļa atklāšana Daugavpilī diez vai būtu iespējama, jo mūsu pilsētā dzīvo liels skaits nacionālo minoritāšu pārstāvju, latvieši ir lojāli, ir daudz ģimeņu, kurās ir gan latviešu, gan citu nacionalitāšu pārstāvji, ir kopīgās vērtības, dzīves un vēstures uztvere.

Nobeigumā deputāte atzīmēja, ka vēstures traktējuma tēma vēl ilgu laiku Latvijā būs aktuāla. Šobrīd tiek izstrādāts likumprojekts, kas ir saistīts ar veterānu atzīšanu un tiem domāto atvieglojumu pieņemšanu. Pēc M.Ivanovas-Jevsejevas domām, arī šajā gadījumā grozījumu iniciators SC visdrīzāk tiks nostādīts dilemmas priekšā – būs nepieciešams atzīt, ka karš bija cīņa par dzīvību, nevis pret fašismu.


Написать комментарий