Līvānos apkures sezonai gatavi, tarifs nepieaugs

foto livani.lv
foto livani.lv

2012.gada 20. septembra Līvānu novada domes Tautsaimniecības komitejas sēdē deputāti izvērtēja dienestu gatavību šā gada apkures sezonai, informē Līvānu novada pašvaldība.

Pašvaldības uzņēmuma SIA „Līvānu siltums” valdes priekšsēdētājs Valērijs Priluckis informēja, ka uzņēmums kā katru gadu jau savlaicīgi ir paveicis visus darbus, lai bez aizķeršanās varētu uzsākt apkures sezonu. „Ar 1.oktobri esam gatavi apkures sezonai. Līdz ko būs Līvānu novada domes rīkojums, tā arī sāksim kurināt. Pirmās, kā ik gadus, apkurei pieslēdzam izglītības iestādes,” sacīja V.Priluckis. Apkures tarifs Līvānos paliks līdzšinējais – 37,90 lati par megavatstundu.

Līgumi par šķeldas iegādi ir noslēgti un kurināmais sagādāts. Noliktavās tiek veidota arī kurināmā rezerve.

Lielākās problēmas, pēc uzņēmuma vadītāja vārdiem, rada pieaugošā parādu nasta uzņēmumam, ko rada iedzīvotāju laikus nenomaksātie rēķini par siltuma piegādi dzīvokļos. Salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, parāds ir pieaudzis par 38 000 latu un kopumā pārsniedz 400 000 latu. Uzņēmums aktīvi strādā ar parādniekiem, ik gadu ap 100 lietām nonāk tiesā un ap 50 – uz izlikšanu. Diemžēl liela daļa parādnieku nav maksātspējīgi, un izlikšanas gadījumā likums paredz, ka viņi atkal ir jānodrošina ar dzīvojamo platību (ģimenes ar bērniem utl.). Tā kā nelabiekārtotu dzīvokļu ar malkas apkuri pašvaldības īpašumā praktiski nav, parādnieki atkal nonāk daudzdzīvokļu mājās un turpina krāt parādus. V.Priluckis skaidro, ka attīstības nauda, ko varētu izmantot uzņēmuma efektivitātes celšanai, ir iesaldēta uz parādu rēķina.

Par gatavību ziemas sezonai deputātus informēja arī Līvānu novada pagastu pārvalžu vadītāji.Rudzātu pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Klibiķe informēja, ka pagastā malkas krājumi ziemai ir sagatavoti pietiekamā daudzumā. Šogad uzstādīti arī jauni apkures katli Rudzātu speciālajā internātpamatskola un Rudzātu pagasta pārvaldē.

Rožupes pagasta pārvaldes vadītājs Andris Neicenieks informēja, ka pagastā ir divu veidu apkure: Rožupes pamatskolā, pagasta pārvaldē un daudzdzīvokļu mājā ir gāzes apkure, savukārt otrā Dubnas krastā: kultūras namā un sociālajā centrā „Rožlejas” kurina ar granulām, sezonā izmantojot ap 35 tonnām kurināmā. Tā kā gāzes apkure ir dārga, nākotnē plānots arī Rožupes pamatskolā pāriet uz lētāku kurināmo.

Sutru pagasta pārvaldes vadītāja Valija Ruisa informēja, ka Sutru pamatskolā, pagasta ēkā un kultūras namā apkuri nodrošina ar malku, un kurināmais ir sagatavots pietiekamā daudzumā, tādēļ apkuri gatavi uzsākt jebkurā laikā.

Turku pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Smelcers pastāstīja, ka pagastā apkures vajadzībām izmanto malku, kā arī granulas un auzas, ko iepērk no vietējiem piegādātājiem. Apkurināmie objekti ir Jaunsilavas pamatskola, pagasta pārvalde Zundānos, Turku saieta nams un bibliotēkas Turkos un Jaunsilavās. Jaunsilavas bibliotēkā veikta krāsns pārbūve. Turku pagasta pārvalde šosezon ir sagatavojusi malkas krājumus arī visa Līvānu novada mazturīgajiem iedzīvotājiem.

Jersikas pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Vilcāns pastāstīja, ka pagastā tiek izmantota apkure ar dīzeļdegvielu (Jersikas skolas internātā), ar silto gaisu (Jersikas pamatskolas sporta zālē), kā arī ar granulām un malku. Pēc rekonstrukcijas Jersikas pamatskolā demontētas apaļās krāsnis un šobrīd notiek katlumājas būvdarbi, lai skolā nodrošinātu centrālo apkuri. Pagasta ēkas apkurei malkas šķūņi ir pilni – malkas pietiek pat vairākiem gadiem, atzina A.Vilcāns.

Ziemas sezonai gatavojas arī SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība”, kas nodrošina daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu un ielu, pagalmu, ietvju tīrīšanu ziemā. Sakarā ar jauno ietvju un veloceliņu izbūvi pēdējos gados ir pieaudzis darba apjoms sētniekiem, īpaši ziemas sezonā saistībā ar sniega tīrīšanu.


Написать комментарий