Jaunā programma ļaus īstenot liela mēroga integrētos projektus vides problēmu risināšanai dabas aizsardzības, atkritumu, ūdens, gaisa problēmu un klimata pārmaiņu mazināšanas jomā. Paredzēts, ka katra no Eiropas valstīm varēs saņemt vismaz divus šādus projektus septiņu gadu laikā. Papildus projekti tiks vērtēti pēc to kvalitātes un konkurētspējas. Projektu finansēšanai varēs mobilizēt ES struktūrfondu, valsts un privātos līdzekļus.

Patlaban Eiropas Komisija ierosina piešķirt programmai "Life" 3,2 miljardus eiro, kas jāizlieto septiņu gadu laikā. Tomēr kopējais programmai atvēlētais budžets būs zināms tikai pēc tam, kad tiks pieņemts lēmums par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam, norādījusi deputāta palīdze.

""Life" ir maza, bet efektīva programma, kas jau 20 gadus veiksmīgi finansē vides projektus Eiropā. Tā mums noteikti jāturpina, lai risinātu vides problēmas un sasniegtu "Eiropas 2020" stratēģijas mērķus," norādījis Šadurskis, kura iesniegtie priekšlikumi par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un personāla izmaksu atgūstamību un integrēto projektu ieviešanas kārtību ir ņemti vērā.

EP priekšlikums paredz arī to, ka tradicionālos projektus vērtēs pēc to kvalitātes, bet, lai ievērotu proporcionālu to pārdali starp valstīm, Eiropas Komisija ieviesīs reģistru attiecībā uz nacionālajām aploksnēm.

Tiek paredzēts, ka projektiem būs 50% ES līdzfinansējuma likme, bet tās valstis, kuras ir finansiālās grūtībās, piemēram, Latvija varēs kandidēt uz 75% līdzfinansējumu. Latvijas interesēs ir tas, ka arī projektiem, kas vērsti uz nopietni apdraudētu sugu un biotopu aizsardzību, tiek piešķirts līdzfinansējums 75% apmērā.

Svarīgi, ka projektā iesaistītā pastāvīgā personāla izmaksas varēs atgūt, ievērojot nosacījumu, ka šis personāls ir oficiāli norīkots attiecīgā projekta pasākumu īstenošanai. Savukārt, projekta PVN varēs atzīt par attiecināmajām izmaksām, ja finansējuma saņēmēji spēs pierādīt, ka PVN nav iespējams atgūt, norādījusi deputāta palīdze.