Asads: Nemiernieki nevar uzvarēt

foto onlineskynews.com
foto onlineskynews.com

Sīrijas prezidents Bašars Al Asads intervijā Ēģiptes laikrakstam paziņojis, ka nemiernieki nevar uzvarēt cīņā ar valdību un ka "Arābu pavasaris" ir atnesis tikai haosu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Asads, kurš pēdējā laikā reti sniedz intervijas medijiem, Ēģiptes nedēļas laikrakstam "al - Ahram al - Arabi" paudis savu viedokli, ka viņa valdība nekritīs, kā Lībijas bijušā līdera Muamara Kadafi režīms pagājušajā gadā. Retā intervija parāda, ka nekas neliecina par to, ka Asada režīms gatavotos mainīt savu nostāju un uzsākto kursu nemieru apspiešanā, norāda BBC.

"Bruņotās grupas pielieto terorismu pret valsti. Tās nav populāras sabiedrībā...galu galā tās neuzvarēs," norāda Asads. Sīrijā nenotiks Lībijas scenārija atkārtojums, un pārmaiņas valstī nenāks caur līderu maiņu vai ārēju intervenci, intervijā klāsta Asads.

Arābu režīmu gāšana nav darbojusies "brīvības, demokrātijas un sociālo netaisnību izbeigšanas labā tik daudz, cik tā palīdzēja radīt haosu", uzskata asiņainā konflikta plosītās valsts prezidents.

"Abas vienādojuma puses ir vienādas un politiskais dialogs ir vienīgais risinājums," laikraksts citē Asadu. Savukārt vardarbība netiks paciesta un valsts "nestāvēs ar sasietām rokām" pret tiem, kas pret to ir pavērsuši ieročus, uzsver Asads.

Sīrijas līderis arī kritizēja Saūda Arābiju un Kataru - valstis, kuras atbalsta pret režīmu vērsto opozīciju. "Viņi pēkšņi palika turīgi pēc ļoti ilga nabadzības perioda. Viņi iedomājas, ka var izmantot savu turīgumu, lai nopirktu ģeogrāfiju, vēsturi un lomu reģionā," secina Asads.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas  Ķīna  un  Krievija,  kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu.

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.


Написать комментарий