Rotko plenēra dalībnieki parādīja savus darbus un dalījās iespaidos par Daugavpili

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms nedēļas krāšņa izrāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā atklāja astoto Starptautisko mākslas plenēru „Marks Rotko 2012”.

Piektdien, 21.septembrī, „Saules skolā” notika Atvērto durvju diena, kurā piedalījās 10 no 15 profesionālajiem māksliniekiem. Divu stundu laikā pilsētniekiem bija iespēja aplūkot mākslinieku radītas gleznas un kļūt par radošā procesa lieciniekiem. Jāatzīmē, ka interesentu bija diezgan daudz.

Latviju pārstāvošais mākslinieks bijušais daugavpilietis Oļega Marinoha bija mazrunīgs un skarbs. Toties otrā mūsu valsts pārstāve Madara Gulbis bija atklāta un sirsnīga, parādīja savus spilgtus un krāsainus, it kā saules caurstrāvotus, darbus, izteica nožēlu par laika trūkumu. „Būtu labi, ja plenērs darbotos divas nedēļas, jo vienas nedēļas laikā gleznas nepagūst labi izžūt, tāpēc es nedaudz uztraucos”, - paskaidroja māksliniece. Viņa pastāstīja, ka ir patīkami pārsteigta par Cietoksnī topošo Rotko mākslas centru, kuram Latvijā nav analogu.

Mākslinieces no Polijas Anna Podļevska un Eva Haruta, kas ļoti labi runā krieviski, dalījās iespaidos par Daugavpili un plenēru. Viņas pastāstīja, ka strādāt mūsu pilsētā ir viegli, apkārt esošā atmosfēra ir pozitīva. „Varšavā visu laiku ir liels ļaužu daudzums: cilvēki pastaigājas līdz pusnaktij, ielās ir daudz automašīnu. Toties Daugavpilī ir klusi un mierīgi, vakaros pilsētas ielās gandrīz nav cilvēku. Jūsu pilsētas iedzīvotāji ir ļoti gaiši, labi un atklāti cilvēki”, - stāstīja mākslinieces.

Smaidīgā Heidija P no Dānijas pozēja pie savas jau pabeigtas gleznas, jokojot, ka kļūs par jaunu vietējo slavenību. Viņa pastāstīja, ka ir iemīlējusies Daugavpils vecajās ēkās. „Diemžēl daudz jāstrādā un trūkst brīvā laika, lai bez steigas pastaigātos pa pilsētu un izbaudītu tās skaistumu”, - paskaidroja Heidija.

Dzīvespriecīgs amerikānis Minas Halajs iedeva savu vizītkarti un pastāstīja, ka savu gleznu ir veltījis Daugavpilij un nosaucis to par „Latgales ainavu”. Losandželosas iedzīvotājs cer, ka noteikti kādreiz atgriezīsies mūsu pilsētā.

Pirmdien, 24.septembrī, Daugavpils universitātē norisināsies Rotko lasījumi, kuru gaitā tiks apspriesti laikmetīgās mākslas un radošās industrijas jautājumi. Plenēra pēdējā diena tradicionāli sakrīt ar Marka Rotko dzimšanas dienu, tā sāksies ar Klusuma brīdi pie pieminekļa un turpināsies ar plenēra dalībnieku mākslas darbu izstādi.



Написать комментарий