Rīgas brīvosta iznomājusi zemi ar Meksikas narkokarteļa naudas atmazgāšanu saistītai kompānijai

foto riga24.lv
foto riga24.lv

Rīgas brīvosta valde šonedēļ nolēmusi piešķirt nomā papildus zemes gabalu kompānijai, kura pieder diviem ofšoriem. Viena no šo ofšoru amatpersonām saistīta ar Meksikas narkokarteļa naudas atmazgāšanu, svētdien, 20. septembrī vēsta raidījums ”Nekā personīga”.

Firmai ”LD sistems” ceturtdien Rīgas brīvostas valdes sēdē tika pieškirts papildus viens hehtārs zemes uz 45 gadiem ar nomas maksu - 1536 lati gadā. Brīvostas valdi nesamulsina tas, ka aiz LD Sistems uzņēmuma reģistra datos ir divi ofšori – ”Frostray Limited” un ”Kingarov Enterprises Limited”. Abi reģistrēti Kiprā.

”Nekā Personīga” kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru savulaik izpētījuši naudas atmazgāšanas shēmu, kurā Meksikas narkokarteļa finanšu līdzekļu tika skaitīti caur Latvijas bankām. Šai shēmā vienā no firmām direktore bija Olga Demosthenous. Šī pati persona ir direktore vienai no ofšoriem ”Frostray Limited”.

Kā uzsver raidījuma veidotāji, lai arī likums brīvostai prasa pārbaudīt kompānijas, kurai iznomāta zeme patiesos īpašniekus - nedz Rīgas brīvostas valdes locekļi, nedz arī ostas policijas drošības dienests, to neesot izdarījuši.

”Mums nav tādu resursu, lai pārbaudītu. Priekš tam ir Ekonomikas policija, Tiesībsargājošās iestādes. Mums ir svarīgi, lai nauda ir legāla un tiktu investēta,” raidījumam pauda Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Iznomātā teritorija atrodas Ziemas ostā netālu no jūras vārtiem. Šobrīd tā ir nesakopta. Kā izpētījuši ”Nekā personīga”, vienā pusē SIA ”Lacon” pārkrauj ogles, otrā pusē SIA ”Freja” krauj šķeldu. Kā apgalvo iznomātāji firma ”LD Sistems” - nauda esot. Uzņēmums gatavs izbūvēt rezervuāru parku, produktu dozēšanas cehu un dzelzceļa estekādi. Pašreiz iznomātajos 2,5 hehtāros ir par šauru, tādēļ tiek pieprasīta papildus teritorija.
Vienīgais pārstāvis, kurš iebildis pret teritorijas iznomāšanu firmai, kuras īpašnieki ir divi ofšori, bijis ekonomikas ministrijas pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ģirts Greiškalns Viņš balsojumā par zemes iznomāšu esot atturējies.

”Likums nosaka, ka līgumus par zemes nomu var slēgt ar firmām, kurām ir pieredze konkrētajā komercadrbības jomā, stabils finansiāls stāvoklis un laba reputācija. Šajā gadījumā tā nav,” paudis Greiškalns. Viņš uzskata, ka likumā būtu jānosaka, ka ostas zemes nevar iznomāt nezināmām ārzonas firmām. Citādi vēlāk var izrādīties, ka patiesībā labumu gūst cilvēks, kurš brīvostas valdes sēdē balsojot par zemes iznomāšanu, ir sēdējis viņam blakus.

Savukārt Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Ameriks mierinājis, ka gadījumā, ja LD Sistems nepildīs līgumu un neinvestēs solīto – osta līgumu ar firmu lauzīs.


Написать комментарий