Tirgotāji: pasaulē gaidāms cukura, piena un maizes cenu kāpums

foto biotechlearn.org.nz
foto biotechlearn.org.nz

Tuvākajā laikā pasaulē celsies cenas cukuram, pienam, maizei, gaļai un kafijai, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) jaunākais apskats par pārtikas produktu cenām pasaules tirgos.

Cukurs paliek dārgāks, jo pieaug tā cena pasaules tirgos. Pēc spekulācijām cukura biržās, cenas pāris mēnešu laikā varētu pieaugt par 1%. Piena un piena produktu cenas pirmajā pusgadā pieauga tikai par 1,1%, bet būs sliktāk, jo, kaut arī Eiropas tirgos cenas ir zemas, tās augs pēc piedzīvotā sausuma Krievijā un ASV, kur kļuvusi dārgāka lopbarība. Līdz decembrim cenas varētu pieaugt par 2%.

LTA norāda, ka cūkgaļa ir rekorddārga, bet izskatās, ka tā vēl padārdzināsies. Tas saistīts ar to, ka no pagājušā gada samazinājies lopu skaits sakarā ar dārgo lopbarību. Pirmajā pusgadā cūkgaļas cenas pieaugusi par 2,5%, līdz gada beigām varētu pieaugt par vēl 2,5%. Savukārt liellopa gaļas cenas pirmajā pusgadā pieauga par 6%, otrajā pusgadā kāpums varētu būt zemāks nepārsniedzot 1%.

Plānojams, ka gada beigās varētu būt augstas arī putnu gaļas cenas. Pirmajos septiņos mēnešos pieaugums ir par 8,7%, gada griezumā tas varētu sasniegt 10% pieaugumu. Savukārt ES ir samazinājies jēra gaļas patēriņš, jo gada pirmajā pusē importēts par 32% mazāk nekā pagājušajā gadā. Imports no Jaunzēlandes krities par 20%, no Austrālijas – par 13%. Galvenais jēra gaļas piegādātājs ES ir Jaunzēlande, kas dod 88% no visām piegādēm.

Graudu biržās jūtamas arvien nervozākas spekulantu darbības. Līdzīgas spekulācijas ir arī ar kukurūzu, kuras cena gan kopumā krīt. ASV Čikāgas biržā cenas kviešiem decembra piegādēm – 323 ASV dolāri (167 lati) par tonnu, martam un maijam – 327,7 ASV dolāri (170 lati) par tonnu. Savukārt kukurūza attiecīgajos periodos ir 293,7 un 295 ASV dolāri par tonnu.

Līdz gada beigām par 2,5% varētu sadārdzināties makaroni, bet maize par 1%. Sausums Krievijā un ASV, kā arī Melnās jūras baseinā rada risku, ka var atkārtoties 2007. un 2008.gada pārtikas krīze, norāda tirgotāji. Tāpat pasaules biržās lēnām kāpj arī kafijas un tējas cenas, jo samazinās šo produktu globālā ražošana. Augustā gan bijusi manāma kafijas cenas krišanās, kas sekoja pēc jūlija kāpuma, kad cenas pieaugums bija par 9,5%.

Kafijas ražotāji informē, ka kopējais eksports jūlijā bijis par 18% vairāk salīdzinot ar iepriekšējo gadus, savukārt kopējais kafijas eksports pret iepriekšējo sezonu pieaugs par 1,5%.

Pateicoties vispārējai pasaules krīzei šokolādes tirgus aug, jo recesijā esošo valstu iedzīvotāji – eiropieši un amerikāņi šokolādi patērē kā ”zāles” pret stresu. Tirgus analītiķi uzskata, ka tuvāko 5 gadu patēriņš pieaugs par 30%, līdz ar to kakao tirgū valda pozitīvs noskaņojums un pēdējie dati rāda 20% importa pieaugumu. Kakao cena par 100 gramiem šobrīd ir 0,56 lati.


Темы: , , , , , , , ,
Написать комментарий