Protestējot pret zemo kvalitāti, eksperti pārtrauc darbību Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā

foto Saeima
foto Saeima

Šodien notika kārtējā Saeimas deputāta Imanta Parādnieka vadītās darba grupas "Par valsts atbalsta programmu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību" sanāksme, kurā par savu turpmākās dalības pārtraukšanu paziņoja nevalstiskās organizācijas "Papardes zieds", sabiedriskās politikas centrs "Providus", resursu centrs sievietēm "Marta", krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes" un trīs eksperti - tiesību zinātņu doktore Solvita Olsena, sociālo zinātņu doktore Signe Mežinska un dzimumlīdztiesības eksperte Dace Kavase.

Dalības pārtraukšanai ir vairāki nozīmīgi iemesli. Pirmkārt - tas ir protests pret darba grupas vadītāja I.Parādnieka metodēm, jo nenotiek kvalitatīvu, zinātniski pamatotu un Latvijas iedzīvotājiem piemērotu priekšlikumu sagatavošana; dalībnieku zināšanas un ekspertīze demogrāfijas, reproduktīvās veselības un tiesību jautājumos netiek uzskatīta par nepieciešamu.

Sanāksmju norise nav reglamentēta, tās notiek vienīgi saskaņā ar grupas vadītāja vēlmēm - daļa no priekšlikumiem netiek iekļauti darba kārtībā; par vadītāja atlasītajiem priekšlikumiem balso viņa paša izvēlētas personas, bet vairākiem atzītiem un zinošiem speciālistiem netiek dotas tiesības balsot. Daļa no iesniegtajiem priekšlikumiem nav zinātniski pamatoti. Daži ir absurdi, piemēram, tiek piedāvāta audžuģimene pieaugušai sievietei vai "izstrādāt priekšlikumus, kā praktiski izslēgt medicīnisko abortu fiktīvu uzrādījumu". Kopumā darba grupas darbs tiek organizēts tā, lai tālāk tiktu virzītas kustības "Par dzīvību" pārstāvju un atbalstītāju idejas, savukārt nozares ekspertu priekšlikumi un ierosinājumi tiek ignorēti vai sagrozīti.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji un eksperti, kas pārtrauca dalību darba grupā uzskata, ka nav iespējama konstruktīva līdzdalība procesā. Viņi ir secinājuši, ka I.Parādnieka rīcība ir vērsta uz būtisku sieviešu tiesību ierobežošanu, rosinot grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Darba grupas izstrādātie un atbalstītie priekšlikumi maz saistīti ar tās izveidošanas mērķi "Par valsts atbalstu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību". Viņuprāt, šāda rīcība pakļauj nopietnam riskam sieviešu tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumus par savu rīcību, tiek apdraudēta sabiedrības veselība, kā arī tiek pārkāpts Satversmes 99. pants, kurā noteikts, ka baznīca ir atdalīta no valsts.

Otrkārt, notikumu secības un diskusiju satura analīze rada bažas, ka Demogrāfijas apakškomisijas darba grupas izveidošana ir kustības "Par dzīvību!" labi plānotas un finansētas kampaņas elements ar mērķi iegūt valsts ideoloģisku un finansiālu atbalstu t.s. "pro-life" kustības organizāciju darbībai Latvijā. To var secināt no kustības "Par dzīvību" un organizācijas "Human Life International" mājās lapās www.pardzivibu.lv un www.hli.org izvietotajiem materiāliem. Tāpēc ir aizdomas, ka deputāts I.Parādnieks neapzināti vai arī apzināti aktīvi darbojas radikāli noskaņotu reliģisku organizāciju interesēs.

2012.gada 28.septembrī pārstāvji par savām bažām jau informēja Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu, aicinot vērst uzmanību uz I.Parādnieka vadītās Demogrāfisko lietu apakškomisijas aktivitāšu atbilstību noteiktajiem apakškomisijas darbības mērķiem un uzdevumiem, kā arī izskatīt iespēju abortu problēmas risināšanu deleģēt arī Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijai, kā arī Juridiskajai komisijai.


Написать комментарий