Sīrijas ārlietu ministrs: ASV un Francija atbalsta terorismu

foto dailystar.com.lb
foto dailystar.com.lb

Daudzas valstis, palīdzot Sīrijas nemiernieku grupējumiem, atbalsta terorismu, ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē, paziņojis Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems, īpaši kritizējot ASV, Franciju, Turciju, Saūda Arābiju un Kataru. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Ārvalstu prasība atkāpties prezidentam Bašaram al Asadam ir ”kliedzoša iejaukšanās” Sīrijas iekšējās lietās, uzsvēris ministrs. ASV un Francija, līdzās vairākām reģiona valstīm grauj miera centienus, atbalstot nemiernieku grupas ar naudu un ieročiem, ANO sanāksmē norādīja Mualems.

”[ANO] Drošības padomes pastāvīgās locekles, kuras ir uzsākušas karus, aizbildinoties ar terorisma apkarošanu, tagad atbalsta terorismu manā valstī, neņemot vērā nekādas Apvienoto Nāciju rezolūcijas,” paziņoja Mualems. Nav brīnums, ka Drošības padome nav nosodījusi nemiernieku sarīkotos sprādzienus, ja daži tās locekļi ir atbalstījuši šādas darbības, uzskata ministrs.

Ministra uzstāšanās ļoti labi izskaidro Damaskas pozīciju, ka ārvalstis ir sazvērējušās, lai gāztu Sīrijas valdošo režīmu, skaidro BBC.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis.  Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий