Valdība atbalsta ilgāku Latvijas karavīru dalību militārajā operācijā Afganistānā

foto acus.org
foto acus.org

Ministru kabinets otrdien akceptēja Aizsardzības ministrijas (AM) virzīto lēmumprojektu par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) vadītajā militārajā operācijā Afganistānā.

Valdība protokollēmumā noteica iespēju paredzēt, ka līdz lēmumprojekta iesniegšanai Saeimā un parakstīšanai dokumentu vēl var precizēt ar pagarināto dalības termiņu.

Pašreizējais mandāts saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes rezolūciju ir spēkā līdz šā gada 13.oktobrim. Par mandāta pagarināšanas termiņu ANO vēl nav lemts, tāpēc arī AM virzītajā lēmumprojektā nav noteikts jaunais dalības termiņš, portālam ”Delfi” skaidroja AM.

Ministrijā norādīja, ka ANO jaunnedēļ varētu lemt par pagarināto operācijas termiņu, kas parasti ir viens gads. Tad arī Saeimā, skatot valdības akceptēto lēmumprojektu par tālāku Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā, normatīvajā aktā paredzēs jauno termiņu atbilstoši ANO mandātā noteiktajam laikam.

AM norāda: Saeima ar 2011.gada 15.decembra lēmumu pagarināja termiņu Latvijas NBS karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku sastāvā līdz šā gada 13.oktobrim. Latvijai jāturpina sniegt savs ieguldījums NATO aliansē, tādējādi apliecinot savu uzticamās starptautiskās koalīcijas dalībvalsts reputāciju.

NBS dalība drošības atbalsta spēku starptautiskajā operācijā Afganistānā ir saistīta ar veselas virknes partnervalstu plāniem Afganistānā, kuri, citu faktoru starpā, ir balstīti uz pieņēmumu par Latvijas sniegtā atbalsta turpināšanu 2013.gadā.


Написать комментарий