Konferencē tiks apskatītas iespējas un problēmātika Latvijas valstij piedalīties Visaginas atomenerģijas stacijas (AES) būvniecības projektā Lietuvā, kā arī tiks prezentēti pasaules līmeņa Latvijas zinātnieku jaunatklājumi saules un vēja enerģijas izmantošanā, kas ir ”zinātnisks apvērsums šajā nozarē”. Bez tam būs iespēja iepazīties ar svarīgu informāciju par tām problēmām un sasniegumiem, kas saistāmi ar enerģētikas nozari Latvijā, sola rīkotāji.

Konferencē uzaicināti piedalīties Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministra kabineta locekļi, Saeimas deputāti, vadošie Latvijas ekonomisti un uzņēmēji, enerģētikas nozares asociāciju biedri, vadošie nozares zinātnieki un eksperti.

Konferencē tiks prezentēti Latvijas zinātnieku revolucionārie atklājumi saules un vēja izmantošana
elektroenerģijas ieguvē. Ir izstrādāts pilnīgi jauns saules enerģijas pārveidotājs uz monokristālu pamata bāzes, kas ļauj palielināt saules batereju lietderības koificientu pret šodien pasaulē pastāvošajām saules baterejām no 15-20% uz 80-85 %.

Tāpat ir principiāli jauns risinājums vēja enerģētikā, kas ļauj samazināt izmaksas rūpnieciski ražotiem vēja ģenerātoriem uz vienu jaudu divkāršā apmērā, kā arī likvidē infraskaņas un vibrācijas ietekmi uz apkārtējo vidi. Plānots uzsākt lokālo vēja ģenerātoru ražošanu, kuru iespējas darboties pie vēja ātruma jaudas 2metri sekundē.

Konferences rīkotāji uzsver, ka Latvijas zinātnieku atklājumi būtu izvirzāmi Nobela prēmijai saules un vēja izmantošanā enerģētikas jomā. Ar Latvijas valsts atbalstu šie izgudrojumi varētu tapt par Latvijas ”Nokia”, kas Latvijai dotu iespēju kļūt par vienu no vadošajām pasaules valstīm enerģētikas nozarē. Atklājumi dos iespēju izmantot elektroenerģiju mazām lauku saimniecībām Latvijā. Praktiski tas atrisinātu pieslēgumu iespējas jebkurās Latvijas novadu teritoriju vietās.

Savukārt apskatot jautājumu par Latvijas līdzdalību Lietuvas AES būvniecībā tikšot sniegta līdz šim plašai sabiedrībai nezināma informācija, kura apzināti un mērķtiecīgi tika noklusēta un liek apsvērt Latvijas lietderību šajā neizdevīgajā un dārgajā projektā, sola rīkotāji.