Īrijas skolu programmā grib ieviest latviešu valodu

foto bibliozinas.blogspot.com
foto bibliozinas.blogspot.com

Īrijas latviešu nacionālā padome (ĪLNP) rakstiski vērsusies pie izglītības ministra Roberta Ķīļa, rosinot viņu rast iespēju norīkot darbā Dublinā izglītības atašeju. Viens no šāda atašeja uzdevumiem būtu rast saikni ar vietējām izglītības iestādēm un strādāt, lai Īrijas skolu programmā latviešu valodu ieviestu kā atsevišķu priekšmetu.

«Zinot, ka Īrijā dzīvo vairāk nekā 3000 latviešu bērnu (Īrijas Sociālā departamenta dati), mēs lūdzam jūs izskatīt iespēju un norīkot darbā Dublinā izglītības atašeju. Tas, pirmkārt, nodrošinātu nepārtrauktu Latvijas valsts un Īrijas latviešu bērnu nedēļas nogales skoliņu sadarbību, un, otrkārt, šis cilvēks strādātu, lai Īrijas skolu programmā latviešu valoda tiktu ieviesta kā atsevišķs mācību priekšmets,» norādīts vēstulē R. Ķīlim.

«Eiropas skolās skolēni mācību priekšmetus apgūst angļu, franču un vācu valodās, kā obligāto mācību priekšmetu apgūst dzimto valodu. Latvijas skolēni mācās četrās Eiropas skolās – Luksemburga I, Brisele II, Karlsrūe un Varēze. Šajās skolās strādā latviešu valodas skolotāji, kuru kvalifikācija atbilst Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Eiropas skolu reglamentējošie akti paredz, ka, ja vecāki ir izteikuši vēlmi, lai bērns apgūtu latviešu valodu, skolai ir jānodrošina dzimtās valodas apguve. Eiropas skolas reglaments nosaka atbalsta personālu no katras dalībvalsts: vadītāju, pirmsskolas un pamatskolas inspektoru, vidusskolas inspektoru, kā arī ekspertus,» norāda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace JansoneKlasiņa.

Viena no ĪLNP dibināšanas iniciatorēm un portāla balticireland.ie galvenā redaktore Laima Ozola uzskata, ka būtu loģiski, ja valstī, kurā ir liela latviešu kopiena, rastu iespēja bērniem apgūt latviešu valodu. Taču tas ir jārisina valstiskā līmenī un biedrības, lai arī kā vēlētos, šo jautājumu izkustināt nevar.

Tam, ka bērniem ir vēlme mācīties latviešu valodu, kā apliecinājums kalpo fakts, ka Īrijā darbojas jau desmit nedēļas nogales skoliņu, kurās bērni apgūst latviešu valodu. Protams, notiek sadarbība ar IZM, taču pamatā viss gulst uz skolotāju un vecāku pleciem. Lai nedēļas nogales skoliņu skolotāji būtu apritē, regulāri rīko dažādus seminārus. Viens no tiem –

Lielbritānijas un Īrijas latviešu bērnu nedēļas nogales skoliņu skolotāju seminārs – notika pagājušajā nedēļā Lielbritānijā, latviešu centrā Mūsmājās. Semināru rīkoja Latviešu nacionālā padome Lielbritānijā (LNPL) un Peterborough latviešu bērnu nedēļas nogales skoliņa. Darbs bija ražīgs, taču arī šādu semināru organizēšana un pieredzes apmaiņa pilnīgi noteikti būtu izglītības atašeja darbalauks, uzskata L. Ozola.


Написать комментарий