Daugavpils cietoksnī sākušies Nikolaja ielas un tās vēsturiskās apbūves atjaunošanas darbi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils cietoksnī projekta ietvaros sākušies Nikolaja ielas un tās vēsturiskās apbūves atjaunošanas darbi.

Pēc Cietokšņa Kultūras un informācijas centra eksperta projektu jautājumos Artjoma Mahļina vārdiem, būvdarbi paredz dažādus virzienus. To ietvaros tiks uzcelta lietus ūdeņu pārsūknēšanas stacija, jo lietus ūdeņu novadīšana ir aktuāla problēma Cietokšņa vēsturisko ēku saglabāšanai, kā arī tiks veikta Nikolaja vārtu Nikolaja ielas daļas restaurācija, koka tilta atjaunošana un stāvlaukuma ierīkošana Daugavas ielā.

Darbu veikšanas termiņš ir 24 mēneši, kas ir saistīts ar restaurācijas darbu nozīmīgumu un sarežģītību, jo Nikolaja vārti kļūs par galveno ieeju Cietoksnī, kuru uzmantos tūristi, tā būs savā veidā Cietokšņa vizītkarte. Lietus ūdeņu pārsūknēšanas stacijas būvdarbiem paredzēti 12 mēneši. Rekonstrukcijas kopējās izmaksas sastādīs aptuveni 1,3 miljonus latu, lielāko daļu projektā izmantoto līdzekļu piešķir Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Pirms restaurācijas tehniskā projekta izstrādes tika veikti nepieciešamie pētījumi, kuru gaitā, izmantojot vecās fotogrāfijas, tika atjaunots Nikolaja vārtu un koka tilta sākotnējais ārējais izskats. Nikolaja vārti tiks atjaunoti, saglabājot vēsturisko izskatu, tiks atjaunoti visi dekoratīvie elementi, tostarp čuguna āvas.
Restaurācijas darbus tiek plānots pabeigt 2014.gada vasarā.


Написать комментарий