Dombrovskis: NA nav norādījusi pietiekamus finanšu avotus demogrāfijas ieceru īstenošanai

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

No Nacionālās apvienības (NA) nav saņemti skaidri ierosinājumi par finanšu avotiem, lai varētu pilnībā nosegt pašu piedāvātos priekšlikumus demogrāfijas jomā, tāpēc nācies lūgt Finanšu ministriju tos meklēt, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Premjers pastāstīja, ka pašlaik NA sākotnēji pieteiktajā demogrāfijas pasākumu plānā ir notikušas izmaiņas un šiem pasākumiem prasītā summa ir sarukusi no 31,6 miljoniem līdz apmēram 20 miljoniem latu. Tomēr, "jebkurā gadījumā, lai par kādu summu nerunātu, ir būtiski atrast finansējuma avotus. Līdz šim no koalīcijas partijām, tai skaitā no Nacionālās apvienības, šādus finansējuma avotus, kas pilnībā nosegtu šo piedāvājumu, īpaši, mazāk koncentrējoties uz nodokļu palielināšanu vairāk uz izdevumu samazināšanu, mēs praktiski neesam saņēmuši".

Tāpēc viņš lūdzis Finanšu ministriju vērtēt iespējamos līdzekļu samazinājumus citu ministriju izdevumos, lai varētu diskutēt par papildus tēriņiem demogrāfijai.

NA frakcijas pārstāvis Gaidis Bērziņš žurnālistiem teica, ka NA neatkāpjas no demogrāfijas pasākumu priekšlikumiem un virzīs tos tik un tā. Savukārt, runājot par finansējumu to īstenošanai, priekšlikumu autori esot norādījuši arī dažādus nepieciešamā finansējuma iegūšanas ceļus, tajā skaitā no uzturēšanās atļauju izsniegšanas, kas varētu būt "viens no plašākajiem ieņēmumu avotiem".

Bērziņš piebilda, ka NA sagaidīs koalīcijā izveidotās demogrāfijas jautājumu darba grupas rezultātus, kā arī NA valdē par šiem priekšlikumiem spriedīs plānotajā tikšanās laikā ar premjeru.

Savukārt Reformu partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra - būtu maldinoši teikt, ka demogrāfijas pasākumiem nepieciešamā summa ir ap 20 miljoniem latu, jo patiesībā šiem mērķiem, ieskaitot 2014.gadu, vajadzīgi vairāk nekā 60 miljoni latu.

"Paredzēts, ka šie pasākumi stāsies spēkā nākamā gada jūlijā vai septembrī, bet skaidrs, ka 2014.gadā tas būs uz visu gadu un cena būs vismaz 60 miljoni latu. Tāpēc būtu bezatbildīgi, domājot, ka tas maksās 20 miljonu latu, atbalstīt priekšlikumus uz nākamo gadu, nedomājot, kur ņemsim vēl 40 miljonus latu 2014.gadam," klāstīja RP pārstāvis.

Viņš arī uzsvēra vidēja termiņa budžeta plānošanas nozīmi, kas svarīga, gatavojoties iestājai eirozonā. Ja radīsies situācija, ka kādiem budžetā paredzētiem pasākumiem nauda būs 2013.gadā, bet pietrūks turpmākajos gados, "droši vien, ka Eiropas Komisijai par to būs jautājumi", sacīja RP frakcijas deputāts.

Viņam piekrita arī premjers, paužot nožēlu, ka par to nav izdevies pārliecināt NA frakciju.

Jau vēstīts, ka NA sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu demogrāfijas uzlabošanas pasākumu plānam, taču vēlāk tam nepieciešamā finansējuma uzskaitījums tika mainīts, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

NA uzsver, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.


Написать комментарий