Līvānu jaunieši apmeklē Latvijas jauniešu centrus

foto livani.lv
foto livani.lv

Nedēļas nogalē Līvānu bērnu un jauniešu centrs projekta „ESI lietDERĪGS” ietvaros un ar Līvānu novada domes finansiālu atbalstu organizēja divu dienu pieredzes apmaiņas braucienu. Izbraukumā tika aicināti un piedalījās 22 Līvānu novada skolu jaunieši un 2 jaunatnes darbinieki, vēsta Līvānu novada pašvaldība.

Brauciena dalībnieki apmeklēja gan Latvijas-Šveices sadarbības programmas ietvaros atvērtos mūsu novadam tuvākos Multifunkcionālos jaunatnes iniciatīvu centrus, gan mazākus jauniešu centrus: Alūksnē, Gulbenē, Madonā, Praulienā, Rēzeknē, Dagdā un Ilūkstē, dāvanās līdzi ņemdami mākslinieces Eleonoras Pastares stikla darbus un SIA „Adugs” gardos cepumus.

Ceļš bija garš, taču jaunie iespaidi, apmeklēto centru daudzveidība un pozitīvā uzņemšana pilnībā atsvēra nogurumu. Šī brauciena lietderība ir neatsverama, jo kā zināms, arī Līvānos 2013.gadā cels šādu jaunatnes centru, un brauciena mērķis bija iepazīties ar līdzīgi darbojošos centru pieredzi, lai izvērtētu, kas no redzētā noteikti jāievieš arī pie mums, bet no kā vajadzētu izvairīties. Apmeklētie jauniešu centri bija ļoti dažādi – krāsaini un ne tik krāsaini, drēgnāki vai omulīgi, 6 stāvos vai pagrabiņā, bet kā secināja brauciena dalībnieki, pats svarīgākais ir cilvēki tajos – cik atvērti un pozitīvas enerģijas pilni viņi ir, cik gatavi iet laikam līdzi un atbalstīt jauniešu reizēm trakās, bet visai reālās idejas.

Pēc vizītes Alūksnes jauniešu centrā brauciena dalībnieki apmeklēja jauniešu foto izstādes atklāšanas pasākumu, kurā pieci Alūksnes jaunieši dalījās iespaidos un pieredzes stāstos par savu brīvprātīgo darbu ārzemēs. Savukārt Rēzeknē jaunieši apmeklēja Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru „Zeimuļs”, kas pavisam nesen ir atvēries un ir vieta, kur ik dienu pulcējas bērni un jaunieši, lai interesanti, saturīgi, aizraujoši un izzinoši pavadītu savu brīvo laiku.

Garajos pārbraukumos jaunieši dziedāja, smējās un pārrunāja savus iespaidus – kas patika un kas nepatika katrā centriņā, dalījās viedokļos par to, ko noteikti vajadzētu realizēt arī Līvānu jaunajā centrā. Jau vēlā piektdienas vakarā Madonas jauniešu centrs līvāniešiem laipni piedāvāja naktsmājas, tāpēc visas šādu multifunkcionālu centru priekšrocības bija iespējams izbaudīt uz savas ādas: vienā ēkā bija iespējams gan noskatīties prezentāciju, gan aktīvi padarboties un arī atpūsties, gan sagatavot sev vakariņas, nomazgāties dušā un izgulēties. Šī daudzpusīgā ēkas funkcionalitāte paver plašas jauniešu pasākumu un aktivitāšu organizēšanas iespējas, uz ko arī mēs, Līvānu novada jaunieši ceram, kad tiks vērts Līvānu multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs.


Написать комментарий