A.Pudāns: Atkritumu šķirošana Daugavpilī ir nepieciešama, lai izpildītu ES direktīvas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

2.oktobrī tika paziņoti konkursa rezultāti par otrreizēji izmantojamo materiālu atdalīšanas pakalpojumiem Daugavpils pilsētas pašvaldības teritorijā. Daugavpils Komunālās saimniecības uzņēmuma vadītājs Aivars Pudāns pastāstīja žurnālistiem, kāpēc tika rīkots šis konkurss.

A.Pudāns paziņoja, ka Latvija atrodas valstu desmitniekā, kas šķiro atkritumus mazāk nekā pārējās Eiropas valstis, rezultātā vairāki resursi netiek pārstrādāti un atkārtoti izmantoti, tos vienkārši apglabā. Ar mērķi izpildīt Eiropas Savienības direktīvas, kas nosaka, ka apbedīto atkritumu daudzumam ar katru gadu jāsamazinās, Daugavpilī tika pieņemts lēmums uzlabot sadzīves atkritumu šķirošanu, jo šobrīd uzņēmums „Spec ATU” spēj sašķirot tikai nelielu atkritumu daudzumu. 

A.Pudāns pastāstīja, ka pastāv iespēja organizēt atkritumu šķirošanu Daugavpilī uz vietas un Demenē nogādāt jau sašķirotus atkritumus, bet otrreizējai izmantošanai derīgus atkritumus nodot attiecīgās iestādēs. Rezultātā sakarā ar transporta izdevumiem un samazināto nodokli tiks taupīts pilsētas budžets.

Runājot par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifu, kas sakarā ar dabas resursu nodokļa paaugstināšanu valstī šovasar Daugavpilī tika palielināts līdz 1,36 latiem ar PVN, pašvaldībā paziņoja, ka šķirošanas rezultātā tarifu izdosies kādu laiku noturēt pašreizējā līmenī. Ja dabas resursu nodoklis valstī netiks paaugstināts, šķirošana, iespējams, ļaus tarifu samazināt, ja nodoklis tiks paaugstināts, šķirošana ļaus nepalielināt pilsētas tarifu.

Kā piemēru A.Pudāns minēja Krāslavu, Preiļus un Līvānus, kur jau tiek realizēta atkritumu šķirošana. Papildus informācija par šo procesu Daugavpilī tiks zināma pēc konkursa uzvarētāja galīgās apstiprināšanas, kas izlems, kādā veida līdzekļi – savi vai Eiropas fondu – tiks izmantoti šķirošanas līnijas izveidē. Domē apliecināja, ka pašvaldības līdzekļi šajā gadījumā netiks izmantoti, pašvaldības uzdevums bija organizēt konkursu, lai noteiktu uzvarētāju.


Написать комментарий