ASV senatoru un kongresmeņu aicināšana vizītēs uz Latviju būs vieglāka

foto destination360.com
foto destination360.com

Valdība otrdien atbalstīja Latvijas pievienošanos ASV Savstarpējās izglītības un kultūras apmaiņas likuma programmai, kas turpmāk ļaus daudz vieglāk uz Latvijā organizētajiem starptautiskajiem forumiem aicināt ASV amatpersonas - senatorus un kongresmeņus.

Ja ārvalstij nav saskaņota šī programma ar ASV Valsts departamentu, ASV amatpersonu vizītes ir apgrūtinātas, izņemot, ja tos katrā atsevišķā gadījumā apstiprina ASV Kongress.

Savukārt, pēc ASV Valsts departamenta apstiprinājuma Latvijai tiks radīti labvēlīgi nosacījumi stratēģiski svarīgu Kongresa pārstāvju (Senatora vai Pārstāvju palātas locekļu) vai Kongresa delegāciju un Kongresa pārstāvju biroju darbinieku delegāciju vizīšu veicināšanai. Šādā veidā arī varētu aicināt ASV amatpersonas uz Latvijā organizētajiem starptautiskajiem forumiem, skaidro Ārlietu ministrija (ĀM).

Delegāciju vizīšu organizēšana, pamatojoties uz dalību šajā programmā, ir izplatīta Kongresa un administrācijas pārstāvju iepazīstināšana ar uzņemošo valsti, lai veicinātu izpratni, padziļinātu sadarbību un vienotos par jaunām attiecību veicināšanas formām. Šai programmai ir pievienojušās lielāka daļa ES valstu, tai skaitā Lietuva, norāda ĀM.

Ministrija secina, ka pieaug arī jaunās paaudzes īpatsvars ASV politiskajā elitē un valsts aparātā, kuras kultūrvēsturiskā pieredze nav saistīta ar Eiropas kontinentu un Otrā pasaules kara, arī Aukstā kara pieredzi. Tāpat, vienlaicīgi ir jāuztur kontakti gan ar lēmumu pieņēmējiem ASV administrācijā, gan ar lēmumu pieņēmējiem Kongresā.

Pievienošanās šai programmai nekādas saistības neuzliek, taču nepieciešamības gadījumā Latvijas Ārlietu ministrija varēs uzņemties attiecīgo ASV valsts amatpersonu ceļa, viesnīcas un transporta izdevumu segšanu atbilstoši piešķirtā budžeta līdzekļiem.

Valdība otrdien pilnvaroja ĀM valsts sekretāru Andri Teikmani parakstīt vēstuli ASV Valsts departamentam, kurā Latvija izteiktu vēlmi pievienoties šai ASV 1961.gada Savstarpējās izglītības un kultūras apmaiņas likumā noteiktajai programmai.


Написать комментарий