Uzņēmējdarbības riska valsts nodevas arī nākamgad būs 25 santīmi par darbinieku

foto flickr.com
foto flickr.com

Uzņēmējdarbības riska valsts nodevas arī nākamgad būs 25 santīmi mēnesī par katru darbinieku. Savukārt visus nodevas ieņēmumus, kas tiks iekasēti vairāk par plānoto, ieskaitīs darbinieku prasījumu garantiju fonda kontā, otrdien nolēma valdība.

Noteikumi paredz, ka valsts nodevas apmērs mēnesī ir 0,25 lati, ko aprēķina par katru darbinieku, ar kuru nodibinātas darba tiesiskās attiecības. Valsts nodevu par katru mēnesi darba devējam ir jāsamaksā līdz nākamā mēneša piecpadsmitajam datumam.

Lai nodrošinātu darbinieku prasījumu apmierināšanu, 2013.gadā 85% jeb 1 727 560 lati no Uzņēmējdarbības riska valsts nodevas plānotajiem ieņēmumiem tiks ieskaitīti valsts pamatbudžeta apakšprogrammā ”Darbinieku prasījumu garantijas fonds”.

2012.gada maijā bija aktīvi (procesi ir uzsākti un vēl nav pabeigti) 2768 maksātnespējas procesi, kuros 2013.gadā iespējams būs nepieciešams segt maksātnespējas procesa izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem. Tāpēc maksātnespējas procesa izmaksu segšanai ( administratoru atlīdzību un maksātnespējas procesa izdevumiem) 2013.gadā 15%,jeb 303 000 lati no nodevas faktisko ieņēmumu summas tiks ieskaitīti valsts pamatbudžeta apakšprogrammā ”Maksātnespējas procesa izmaksas”.

Lai nodrošinātu darbinieku prasījumu garantiju fonda stabilizēšanu un atlikuma uzkrājuma veidošanos, noteikumu projektā paredzēts, ka gadījumā, ja 2013.gadā nodevā tiks iekasēts vairāk par plānoto, tad virsplāna ieņēmumi saimnieciskā gada pēdējā darbdienā tiks ieskaitīti darbinieku prasījumu garantiju fonda kontā.

Darba devēju skaits, kuriem ir pienākums maksāt nodevu, pēc 2012.gada jūnija datiem, ir vidēji 66 678 mēnesī.

 


Написать комментарий