Pie Lietuvas vēstniecības piketēs pret Visaginas AES celtniecību

foto eksports.lv
foto eksports.lv

Trešdien Rīgā pie Lietuvas vēstniecības paredzēts biedrības ”Enerģija tautai” rīkots pikets pret Latvijas iesaistīšanos Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecībā un viena miljarda eiro ieguldīšanu paaugstinātas bīstamības atomobjektā, kas atradīsies 15 km attālumā no Latvijas robežas, informē pasākuma rīkotāji.

Pikets paredzēts no pulksten 13 līdz 14 pie Lietuvas vēstniecības Rīgā, Rūpniecības ielā 24. Tā mērķis ir atbalstīt AES celtniecības pretiniekus pirms Lietuvā gaidāma referenduma.

Lietuvā referendums par Visaginas AES projektu notiks 14.oktobrī līdz ar Seima vēlēšanām, bet tā rezultāti nebūs juridiski saistoši. Vēlētājiem referendumā būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi atbalsta AES būvniecību.

Jūnijā Lietuvas Seims pieņēma likumu, kas paredz piešķirt koncesiju Visaginas AES projekta īstenošanas kompānijai, un likumu par atomelektrostaciju, kas nepieciešams šā projekta realizācijai. Tomēr līdz jūnija beigām, kā bija sākotnēji plānots, vēl neizdevās vienoties par nosacījumiem ar projekta partneriem.

Paredzēts, ka Latvijas AS "Latvenergo" Visaginas AES projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors "Hitachi" - 20%.

Pašlaik tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.


Написать комментарий