Problēmu aktualizēja šogad paziņotais gala spriedums tā dēvētajā Balvu policistu lietā, kas izraisīja plašu neizpratni ne tikai sabiedrībā, bet arī tieslietu profesionāļu vidū, portālu ”Delfi” informēja ”Delnas” direktors Kristaps Petermanis.

Spriedums Balvu policistu lietā ir viens no tiem, kas radījis svarīgus neatbildētus jautājumus. Vai sodi par korupciju nav pārāk maigi, salīdzinot, piemēram, ar materiālo kaitējumu? Vai tiesas vērtē koruptīva nodarījuma tālejošo kaitējumu tiesiskumam, ne tikai matemātiski aprēķināmos zaudējumus? Vai Latvijā ir pietiekama trauksmes cēlēju aizsardzība, lai pie atbildības sauktu arī koruptīvu shēmu organizētājus?

"Diskusijas mērķis vienā teikumā - meklēsim atbildi, vai spriedums Balvu policistu lietā ir simptoms kopējai tiesu praksei korupcijas lietās un kādu diagnozi tai jāuzstāda, lai ķertos pie ārstēšanas?" saka Petermanis.

Diskusijā piedalīsies pētījuma 'Valstiskā godaprāta sistēmas novērtējums Latvijā' autors Valts Kalniņš, ”Providus” pētniece Ilona Kronberga, Prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers, KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Augstākās tiesas un Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Aicināti atbildīgo institūciju pārstāvji, advokāti, par tēmu rakstošie žurnālisti un ikviens interesents. Diskusiju vadīs žurnālists Aidis Tomsons.

Diskusija plānota pulksten 14 ”Birojnīcā" Berga bazārā.