Asanžs Ekvadoras vēstniecībā uzņem ciemos Lady Gagu

foto beatwolf.com
foto beatwolf.com

Skandalozās interneta vietnes WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža vārds atkal tiek locīts medijos. Kamēr Lielbritānijas, Ekvadoras un Zviedrijas varas iestādes nespēj atrast visiem pieņemamu risinājumu, lai pārtrauktu Dž. Asanža labprātīgo ieslodzījumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā, viņš viesos uzņēmis skandalozo dziedātāju Lady GaGa un apsolījis iesūdzēt tiesā Austrālijas premjerministri Džūliju Gilardu.

Bet tiem Dž. Asanža draugiem, kuri bija par viņu galvojuši, britu tiesa uzlikusi par pienākumu samaksāt solīto drošības naudu – vairāk nekā 93 000 sterliņu mārciņu.

2010. gada nogalē 41 gadu veco Dž. Asanžu Lielbritānijā apcietināja pēc Zviedrijas pieprasījuma – viņš tiek turēts aizdomās par seksuālu vardarbību pret divām Zviedrijas pilsonēm. Lai gan apsūdzības Dž. Asanžam nav izvirzītas un zviedru prokuratūra apgalvo, ka vēlas viņu tikai nopratināt, WikiLeaks dibinātājs ir pārliecināts, ka Zviedrija viņu vēlas izdot ASV. Šajā valstī Dž. Asanžu varētu saukt pie atbildības par Pentagona un Valsts departamenta slepeno dokumentu publiskošanu. Tāpēc nav pārsteigums, ka, izsmēlis visas juridiskās iespējas, lai nepieļautu izdošanu Zviedrijai, Dž. Asanžs 19. jūnijā meklēja patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur atrodas līdz pat šim brīdim – 16. augustā viņam oficiāli tika piešķirts politiskais patvērums, taču izceļot uz Ekvadoru Dž. Asanžs nevar, jo vēstniecības ēku uzrauga britu policija.

Līdz ar patvēruma meklēšanu Dž. Asanžs pārkāpis nosacītās atbrīvošanas kārtību, saskaņā ar kuru viņam ik dienas bija jāreģistrējas policijas iecirknī. Šonedēļ Londonā notikušā tiesas prāvā uz to norādījis tiesnesis Hovards Ridls, nospriežot, ka līdz ar to no cilvēkiem, kuri galvoja, ka Dž. Asanžs nepārkāps šos nosacījumus, piedzenama drošības nauda – 93 500 sterliņu mārciņu. Tiesa nospriedusi, ka šī nauda jāiemaksā līdz 6. novembrim – deviņiem galvotājiem nāksies šķirties no summām, kas svārstās no 3500 līdz 15 000 sterliņu mārciņām, vēsta Reuters. Galvotāju, kuru vidū ir vairāki britu aristokrātijas pārstāvji un Nobela prēmijas laureāts Džons Salstons, intereses tiesā pārstāvējis bijušais BBC žurnālists Voens Smits. Tieši viņa lauku īpašumā Dž. Asanžs dzīvoja no 2011. gada janvāra, kad tika atbrīvots pret drošības naudu, līdz šā gada jūnijam, kad pēc nelabvēlīga apelācijas tiesas sprieduma nolēma meklēt patvērumu vēstniecībā. V. Smits uzsvēris, ka, gluži tāpat kā pārējie galvotāji, nejūtas vainīgs, jo Dž. Asanžs viņus par savu nodomu nav informējis.

Jāpiebilst, ka drošības nauda (tās kopējā summa bija 240 000 sterliņu mārciņu) segs tikai daļu no Lielbritānijas valsts izdevumiem, kas saistīti ar Dž. Asanža lietu. Laikraksts The Daily Mail oktobra sākumā rakstīja, ka kopējie izdevumi jau ir pārsnieguši miljonu sterliņu mārciņu un ik dienas pieaug par 11 000 sterliņu mārciņu. Ekvadoras vēstniecības ēku nepārtraukti uzrauga četri policisti, kuriem dota pavēle apcietināt Dž. Asanžu, līdzko tas ir iespējams. Saskaņā ar The Daily Mail ziņām, policija par 240 000 sterliņu mārciņu iegādājusies telpas ēkā, kas atrodas iepretim Ekvadoras vēstniecībai – tajās ierīkots štābs un patrulējošo policistu atpūtas telpas.

Šīs nedēļas sākumā Dž. Asanžs nācis klajā ar kārtējo skaļo paziņojumu – viņa nolīgti advokāti Sidnejā gatavojoties izvirzīt apsūdzības Austrālijas premjerei Dž. Gilardai, kuru WikiLeaks dibinātājs vaino neslavas celšanā. Sarunā ar Radio Australia Dž. Asanžs atgādinājis, ka 2010. gadā Dž. Gilarda pasludināja WikiLeaks uzsākto amerikāņu diplomātu ziņojumu publiskošanu par «nelikumīgu» un «bezatbildīgu». Dž. Asanžs uzsvēris, ka ar šo paziņojumu, kas nav pamatots ne ar kādu tiesas lēmumu, viņa projektam nodarīti ievērojami finansiālie zaudējumi. «Piemēram, MasterCard Australia, bloķējot karšu lietotāju ziedojumus WikiLeaks, atsaucās tieši uz šo paziņojumu, vēlāk to kā ieganstu izmantoja arī citas norēķinu sistēmas,» skaidrojis Dž. Asanžs. Viņš arī vēlreiz atkārtojis, ka Austrālijas varas iestādes nedara neko, lai palīdzētu savam pilsonim, kas nonācis nelaimē. «Vienīgo reizi es kādu Austrālijas vēstniecības vai konsulāta darbinieku redzēju uzreiz pēc tam, kad tiku apcietināts 2010. gada nogalē. Un arī tad viņi man tikai atnesa dažas pildspalvas un piezīmju blociņus,» sarunā ar radiostaciju sūdzējies Dž. Asanžs. Interesanti, ka Austrālijas mediji nesen vēstīja, ka Dž. Asanžs ticis pie organizācijas, kas sevi dēvē par Austrālijas aborigēnu valdību, pases – šis dokuments pasniegts viņa tēvam.

The Times vakar rakstīja, ka pirmdien pie Dž. Asanža Ekvadoras vēstniecībā viesojusies slavenā popmūziķe Lady GaGa, un fotoattēli, kuros abi redzami kopā, jau ievietoti dziedātājas fanu mājaslapā. Saskaņā ar šīm ziņām, dziedātājas vizīte ilgusi piecas stundas un viņai bijusi iespēja aplūkot spartiskos apstākļus, kuros dzīvo Dž. Asanžs. The Daily Telegraph raksta, ka viņš mitinās nelielā istabiņā bez logiem. Tajā ir uz grīdas novietots matracis, uz kura Dž. Asanžs guļ, grāmatplaukti ar grāmatām, pāris ādas krēslu, režisora Kena Louča dāvināts trenažieris un, protams, galds ar datoru. Žurnālistiem Dž. Asanžs apgalvojis, ka strādājot 17 stundas diennaktī (sava pašreizējā darba specifiku viņš gan neatklāj), tomēr viņam paliekot laika gan noskriet pāris kilometrus uz trenažiera, gan aprunāties ar vēstniecības darbiniekiem, gan datorā skatīties filmas. Visvairāk vēstniecībā ieslodzītajam trūkstot saules gaismas un draugu sabiedrības, taču izskatās, ka šādos apstākļos Dž. Asanžam nāksies uzturēties vēl ilgi. Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patinjo atzinis, ka sarunas ar britu kolēģiem nevedas un nedz Lielbritānijas, nedz Zviedrijas varas iestādes nav sniegušas oficiālu atbildi uz priekšlikumu pārvietot Dž. Asanžu uz Ekvadoras vēstniecību Zviedrijā. Pēc R. Patinjo domām, tas būtu labākais risinājums – zviedru varas iestādes varētu nopratināt Dž. Asanžu, bet viņš joprojām atrastos Ekvadoras aizsardzībā.


Написать комментарий