Pie Īrijas krastiem atrod milzīgu daudzumu naftas

foto petroleum.mst.edu
foto petroleum.mst.edu

Kompānija Providence Resources Plc apstiprinājusi, ka tās īpašumā esošajās naftas atradnēs, kas atrodas jūrā aptuveni 48 kilometrus no Korkas piekrastes, varētu būt pat 280 miljoni barelu naftas.

Finansiālais ieguvums būs atkarīgs no naftas tirgus vērtības tās izsūknēšanas laikā, kā arī no spēkā esošās licencēšanas kārtības, ziņo portāls BNN.lv.

Uzņēmuma izpilddirektors Tonijs O’Railijs ( Tony O’Reilly) izteicies, ka šis ir Īrijas naftas industrijas sākums. Atklājumu viņš uzskata par lielu veiksmi, kas sekojusi gadu desmitiem ilgam izpētes darbam.

Viņš arī norāda, ka naftas daudzums atradnēs pārspējis jebkuras cerības. Tas valstij varētu dot milzīgus ienākumus, ņemot vērā pašreizējo naftas cenu, kas ir aptuveni 100 ASV dolāri (53 lati) par barelu, raksta BBC.

Kritiķi gan norāda, ka Īrijai vispirms vajadzētu pārskatīt ar dabas resursu ieguvi saistīto likumdošanu un nodokļus. Pašreizējā kārtība nosaka, ka valsts saņem 25 procentus no iegūto resursu vērtības, kas liela apjoma gadījumā var pieaugt maksimums līdz 40 procentiem. Tas ir daudz mazāk nekā, piemēram, Lielbritānijā vai Norvēģijā.

Turpretī amatpersonas apgalvo, ka šāda likme ir pievilcīga ārvalstu kompānijām, un ir svarīgi to saglabāt līdzšinējā līmenī, jo Īrijai nav ne pieredzes, ne nepieciešamo līdzekļu, lai patstāvīgi veiktu dabas resursu ieguvi un pārstrādi.

Savukārt Īrijas Zaļo partijas līderis Īmons Raiens (Eamon Ryan) ir skeptisks par Providence Resources aprēķiniem un norāda, ka nav vēl skaidri zināms, cik liels daudzums no šīs naftas būs izmantojams. Turklāt, veicot izrakumus jūrā, pastāv dažādi riski, tāpēc ir nepieciešams ievērot visaugstākos drošības standartus, lai izvairītos no iespējamā piesārņojuma.


Написать комментарий