Visaginas mērs: Atomenerģētika šobrīd ir droša un nedārga

foto gorod.lv
foto gorod.lv

11.oktobrī portāla Gorod.lv organizētajā diskusijā par Daugavpils un Latgales attīstību atomelektrostaciju tuvumā piedalījās arī Visaginas pašvaldības mērs Daļa Štraupaite.

Kā zināms, tieši šajā nelielajā lietuviešu pilsētā tiek plānots līdz 2025.gadam uzcelt jaunās paaudzes atomstaciju. Neskatoties uz to, ka atomenerģija vairākkārt pierādījusi, ka nav pārāk droša, Visaginas mērs ir pārliecināta, ka kodolenerģija ir droša un nedārga. Viņa uzskata, ka būtu nepieciešams visu izpētīt un izstrādāt, jo Černobiļas avāriju izraisīja cilvēciskais faktors, bet avāriju Fukusimā – nelabvēlīgie laika apstākļi.

„Visu mūžu esmu dzīvojusi Ignalinas novadā, esmu šeit dzimusi un izaugusi, pabeigusi augstskolu, redzējusi, kā tiek celta AES. Studiju laikā uzrakstīju diplomdarbu par savu novadu, kurā apkopoju visus materiālus par atomstaciju, starojuma ietekmi uz dabu, par augstas klases kodolspeciālistu darbu mūsu atomstacijā.
Arī šobrīd tiek pētītas floras un faunas izmaiņas Ignalinas apkārtnē, taču daba pati sevi ārstē. Pie mums vienmēr uzturējušās sudraba dzērves, bet ziemā sasala ezers. Esam pārliecināti, ka atomenerģētika ir droša un nedārga. Ignalinas AES slēgšana bija politisks lēmums, kuru ietekmēja avārija Černobiļā, jo mūsu 2.bloks, kurā bija uzstādīti 29 drošības elementi, varēja darboties līdz 2020.gadam.

Ko lai dara, ja liktenis mums ir lēmis dzīvot reģionā, kurā jau tika uzcelta AES? Visaginā pašlaik dzīvo vairāk nekā četrdesmit dažādu nacionalitāšu 23 000 cilvēku, no kuriem tikai 16% ir lietuvieši. Protams, ir žēl, ka pēc AES slēgšanas no mums aizbrauca speciālisti, jo tā vietā, lai celtu jaunus uzņēmumus, kuros varētu strādāt kodolspeciālisti, valdība viņu aizbraukšanas gadījumā izmaksāja speciālistiem labas kompensācijas. Šobrīd slēgtajā Ignalinas stacijā strādā 2 750 cilvēki”, - pastāstīja Visaginas pašvaldības vadītāja.

Bijušās atomstacijas vietā tiek ražotas pārstrādātai degvielai domātās „atkritumu kastes”. Pēc Štraupaites kundzes domām, varētu gadīties, ka drīzumā no tās sāks iegūt 239.plutoniju, kuru izmantos medicīnas un kosmetoloģijas vajadzībām.

Kā arī Latgalei, kas atrodas Visaginas reģiona tuvumā, vajadzētu ievērot savas intereses un pieprasīt ne tikai 50% atvieglojumus elektroenerģijai, bet arī lētu siltumenerģiju. „Esam radījuši Ignalinas AES reģionu, kas saņem dotācijas no AES slēgšanas fonda, jums arī ir tiesības pieprasīt atvieglojumus. Ja Latvija parakstīs līgumu par iesaistīšanos Visaginas atomstacijas celtniecībā, jūsu valdībai jāparedz privilēģiju fonda dibināšanu reģiona vajadzībām. Pie mums ir 50 km zona, kuras iedzīvotājiem ir tiesības lūgt kompensāciju par apgaismojumu, kā arī citu atvieglojumu izmantošanas tiesības”, - uzskata Daļa Štraupaite.


Написать комментарий