Visaginai vistuvāk esošā Daugavpils novada pagasta vadītāja ir pret Visaginas AES celtniecību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ceturtdien, 11.oktobrī, notikušajā apaļajā galdā tika apspriesta atomelektrostaciju celtniecība Daugavpils un Latgales apkārtnē, diskusijā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārstāvji.

Diskusijas gaitā tika noskaidrots, ka Daugavpils novada pārstāvji neatbalsta Visaginas AES celtniecību.
Demenes pagasta vadītāja Valentīna Gadzāne piekrīt viedoklim, ka elektroenerģijai ir svarīga loma mūsu dzīvē, bet tās trūkums pielīdzināms nāvei. To pierādījusi nesenā vētra, kas nodarīja iedzīvotājiem lielus zaudējumus un lika cilvēkiem triju dienu laikā gaidīt bojāto elektrolīniju atjaunošanu.

No Demenes līdz Visaginai jābrauc kādas 20 minūtes. Jau Ignalinas AES darbības laikā pagasta iedzīvotāji nereti saskārās ar problēmām, jo bija atteikumi iegādāties viņu produkciju, kas tika motivēti ar pagasta atrašanos atomstacijas tuvumā. Arī zemes īpašumu tirgus vērtība Demenes pagastā bija kritusies, bet sāka palielināties pēc AES slēgšanas. Sakarā ar jaunās atomstacijas celtniecību nekustamā īpašuma cenas atkal tiks samazinātas.

Kā zināms, viena no novada attīstības prioritātēm ir tūrisms, jo Demenes pagasta teritorijā atrodas vairāk nekā 20 ezeri, liela medību saimniecība, kurā tiek audzēti brieži. „Mūs bieži apmeklē ārzemnieki, daudziem no viņiem ir šaubas, ka jaunās atomstacijas Lietuvā celtniecība noritēs augstā līmenī. Jo šobrīd neviena Austrumeiropas universitāte neapmāca kodolspeciālistus, kā tas bija, piemēram, Novosibirskā.

Cilvēki joprojām baidās no atomenerģijas. Es personīgi nekad neaizmirsīšu 1995.gadu, kad pastāvēja avārijas iespējas Ignalinas atomstacijā. Un šāda veida bailes izjūt 1 800 mūsu pagasta iedzīvotāji. Mēs neticam mūsu valdības solījumiem rūpēties par iedzīvotāju veselību, jo izskatās, ka Latvijā pastāv divas valstis, kas nevar atrast kopīgo valodu, - tauta un valsts. Cilvēki ir pārliecināti, ka mūs nevēlas uzklausīt, neviens par mums nedomā, tāpēc ir gatavi piedalīties protesta akcijās pret AES celtniecību.
Kādreiz Ignalinas laikos 10 dzīvojamās mājas Demenē elektroenerģijas padeve tika nodrošināta no Lietuvas dzelzceļa puses. Šobrīd nekādi atvieglojumi no valsts nav gaidāmi, jo naudas līdzekļus celtniecībā ieguldīs nevis valsts, bet komercstruktūra „Latvenergo”.

Vēl viena būtiska problēma ir saistīta ar to, ka netiek veikts iedzīvotāju veselības monitorings. Pirms trim gadiem bijām prasījuši slimību statistiku Daugavpils novadā, saskaņā ar kuru onkoloģisko slimību augstākais līmenis bija nevis mūsu pagastā, kas ir vistuvāk Lietuvas robežai, bet Kalkūnes un Naujenes pagastos.
Šobrīd nepieciešams vairāk informācijas par atomstaciju, tas noteikti mazinātu cilvēkos spriedzi saistībā ar AES.

Bez šaubām, dabā notiek attīrīšanas procesi, un pēc 20 gadiem tā varētu normalizēties ar nosacījumu, ka tuvumā nedarbosies Visaginas atomstacija”, - pastāstīja Valentīna Gadzāne.


Написать комментарий