Medņevas etnogrāfiskajam ansamblim – 25

foto vilaka.lv
foto vilaka.lv

2012 gada 6.oktobrī Medņevas Tautas namā tika svinēta Medņevas etnogrāfiskā ansambļa 25 gadu jubileja. Savu dzimšanas dienu ansamblis uzskata 1987.gada 11. aprīli, kad sakarā ar Balvu rajona ciemu sacensībām, Medņevā tika nodibināts etnogrāfiskais ansamblis, informē Viļakas novada pašvaldība.

Ansamblim ir nozīmīga loma pagasta kultūras dzīvē visos laikos. Tie ir cilvēki, kuru viedokli vienmēr ņem vērā. Sievām ir izteikta humora izjūta, viņas spēj sasmīdināt līdz asarām, bet spēj arī aizkustināt ar liriski skumjām dziesmām, liek nosarkt ar trāpīgiem apdziedāšanas pantiem. Šīm sievām visu mūžu blakus ir stāvējusi tautasdziesma. Varbūt no tautasdziesmas spēka un patiesuma viņas ir tik stipras un dzīves gudras?!                             

Protams, ka pa šiem 25 gadiem Medņevas dziesmas ne reizi vien ir aizskanējušas līdz pašai Rīgai kuras tur novērtēja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs. Visciešākā sadarbība jau daudzus gadus ir izveidojusies starp ansambļa dziedātājām un etnomuzikoloģi Andu Beitāni. Projekti, meistardarbnīcas, koncerti un daudzas citas aktivitātes. Pateicoties Andai, un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu 2008.gada oktobrī iznāk grāmata „Medņevas dziedātājas”.                                                                    

Kopā ar Viļakas novada Domes priekšsēdētāju Sergeju Maksimovu Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, ļoti veiksmīgi, „nodziedājis” jau veselus 2 starptautiskos festivālus BALTCA – 2009. un 2012.gadā. Viļakas novada domes vadība un tās Izglītības, Sporta un Kultūras nodaļa vienmēr ir atbalstījusi Tradicionālās kultūras pasākumus.          

1993. gadā sākās ļoti interesanta un veiksmīga sadarbība ar tautas deju ansambli „Liesma”. Kā lielāki pasākumi jāmin – dziesmu svētku noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē; Latvijas TV 1. programmā tiek translēts Medņevas etnogrāfiskā ansambļa un Tautas deju ansambļa „Liesma” kopīgi veidots uzvedums „Ols lobs, gosti lobi”. Uzvedumu veidoja jaunai, talantīgais horeogrāfs Jānis Marcinkevičš. Jānis strādāja par Medņevas ciema kluba vadītāju un vadīja jauniešu deju kolektīvu, kuram ātri vien aiz muguras palika visi iespējamie konkurenti Balvu rajonā. Medņevas etnogrāfiskais ansamblis piedalās Jāņa Marcinkeviča autorkoncertā. 

Sievām ir grūti izteikt, cik lielus pateicības vārdus viņas ir gatavas veltīt ilggadējai Balvu rajona Kultūras nodaļas vadītājai Rutai Cibulei. „Mūsu Rutiņa!” ar to ir pateikts daudz. Rutas Cibules atbalsts Medņevas etnogrāfiskā ansambļa iziešanai „tautās” ir nenovērtējams. Katrs lielāks pasākums, katrs izbrauciens, nerunājot jau par nopietniem projektiem, ierakstiem, tikšanās organizēšanām ar folkloras pētniekiem, ir nācis ar Rutas atbalstu un padomu. Tikai pateicoties Rutai, Medņevas pagasta tradicionālās dziedāšanas kultūras mantojums ir aizskanējis rajonā, republikā un aiz tās robežām.                                               

Medņevas etnogrāfisko ansambli skaistajā jubilejā sveica gan ar dziesmām, gan ar dejām un teatrāliem uzvedumiem. Sveicēju pulkā bija gan radi, gan draugi un kaimiņi, kā arī blakus ciemu draugi – Viduču pamatskola, vokālais ansamblis „Melodija”, folkloras kopa „Egle”, Viļakas etnogrāfiskais ansamblis „Abrenīte”, Medņevas pagasta pirmsskolas izglītības iestāde „Pasaciņa”, Kupravas etnogrāfiskais ansamblis, Medņevas pagasta invalīdu klubs, Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis, Medņevas dramatiskais kolektīvs.      

Pasākums bija elpu aizraujošs un par to ir jāpateicas pasākuma sponsoriem, apmeklētājiem, sveicējiem un pašiem jubilāriem!


Написать комментарий