J.Viļums: Labi, ka Daugavpilī aktualizēja AES jautājumu, jo tā ir aizdomīgi tuva mūsu robežai

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Saeimas deputātu rīcībā esot ne vairāk informācijas par Visaginas AES, kā pārējiem Latvijas iedzīvotājiem, portālam Gorod.lv paziņoja Saeimas deputāts no Latgales Juris Viļums, izsakot savu viedokli par AES celtniecību Daugavpils apkārtnē. J.Viļums paziņoja, ka sakarā ar 21.gadsimtam neraksturīgu informācijas trūkumu viņam nav skaidras pozīcijas šajā jautājumā.

Atgādināsim, ka pēdējā laikā AES celtniecības Daugavpils tuvumā tēma ir ļoti aktuāla. Portāla Gorod.lv 11.oktobrī organizētajā apaļajā galdā „Daugavpils un Latgales attīstības iespējas Visaginas un Ostrovecas atomelektrostaciju tuvumā” sakarā ar Saeimas sēdi J.Viļums nepiedalījās, tomēr izteica savu viedokli pēc diskusijas, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārstāvji.

„Varētu teikt, ka es atbalstu lietuviešu AES, taču tā ir aizdomīgi tuva mūsu robežai. Ja tā tiešām būtu nekaitīga, droši vien atrastos netālu no Viļņas. Vēl vairāk mani uztrauc baltkrievu AES jautājums, jo situācijā ar Lietuvu mēs varam kaut kā kontrolēt stacijas darbu, izvirzīt ultimātus, bet ar baltkrieviem gandrīz nav komunikācijas”, - atzīmēja deputāts.

J.Viļums paziņoja, ka gan kā deputātam, gan kā Latgales iedzīvotājam viņam gribētos saņemt vairāk informācijas par ieplānoto AES celtniecību Lietuvā un par to drošumu. Pēc deputāta domām, minētā jautājuma izpētē vajadzētu iesaistīt Latvijas zinātniskos institūtus, kā arī Eiropas ekspertus, kuriem ir augstākais zināšanu līmenis.

Pagaidām neatkarīgo ekspertu sniegtās informācijas nav daudz, tāpēc valsts iedzīvotājiem jātic celtniecībā ieinteresēto pušu apgalvojumiem par to, ka AES ir nekaitīga, ka tā tiks celta, ievērojot drošības noteikumus, celtniecībā tiks nodrošināta procesa maksimālā kontrole utt.

Kā zināms, pēc Fukusimā notikušās katastrofas Vācija un Itālija slēdza vairākas AES, bet Latvija domā par tās celtniecību. J.Viļums uzskata, ka mūsu valstī jāattīsta citas nozares un jāizmanto alternatīvie enerģijas avoti, attīstot „zaļo” ekonomiku. Piemēram, elektrības ražošanā jāizmanto no Latvijā augošiem krūmiem iegūtās skaidas, paziņoja deputāts.

„Tas ir pareizi, ka Daugavpilī tika aktualizēta Latgales tuvumā iecerētās AES celtniecības tēma. Agri vai vēlu šo tēmu vajadzēja apspriest, lai informētu iedzīvotājus un pašiem saprastu, kas gaidāms no AES, kāds plāns būtu izstrādājams ārkārtas gadījumam un kādā veidā būtu jāveic iedzīvotāju evakuācija”, - atzīmēja deputāts.


Написать комментарий