FM negrasās samazināt PVN likmes siltumam un citām precēm

foto bombshell1461.blogspot.com
foto bombshell1461.blogspot.com

Finanšu ministrija (FM) uzskata, ka samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme nav efektīvs atbalsts mazāk turīgajiem iedzīvotājiem, un negrasās samazināt PVN siltumam vai kādām citām preču grupām, portālam ”Delfi” pavēstīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Samazināt PVN likmi siltumam no pašreizējiem 12% līdz 5% aicināja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Viņš uzskata, ka PVN samazināšana var kompensēt siltuma cenas kāpumu, kas ”daudzām Rīgas un Latvijas ģimenēm ir smaga nasta”. Arī AS ”Rīgas Siltums” padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko 26.septembrī nosūtīja vēstuli valdībai ar priekšlikumu par PVN samazināšanu siltumenerģijai līdz 5%, jo tas ir vienīgais veids, kā nepieļaut apkures izdevumu pieaugumu.

Savukārt pilsoņu iniciatīvas portālā ”Manabalss.lv” savākti jau 4000 parakstu par samazinātās PVN likmes (12%) piemērošanu pārtikai. Pašlaik pārtikai piemēro standartlikmi – 21%.

Bet desmit nevalstiskās organizācijas vērsušās Saeimā, lūdzot neaplikt ar PVN medikamentus, kas iekļauti valsts kompensācijas sarakstā, līdzīgi kā tas pašlaik ir noteikts ārstniecības pakalpojumiem un manipulācijām. Arī Latvijas Grāmatnieku ģilde publiski paudusi, ka Latvijā grāmatas būtu jāatbrīvo no PVN.

Tikmēr Finanšu ministrija atbalsta starptautiski izskanējušu viedokli, ka nodokļu slogs ir jāpārdala no tiešajiem (ar darbaspēku saistītiem) nodokļiem uz netiešajiem (tai skaitā PVN) nodokļiem. Tāpēc Saeima jau ir nolēmusi samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli trīs gadu periodā no 25% uz 20%.

Savukārt samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam, uzskata FM. Šo iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešām kompensācijām, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazinātām likmēm gūst tādus pašus labumus (saņem mazākus rēķinus), kādus gūst personas ar maziem ienākumiem.

FM atbalsta principu – plaša nodokļu bāze un mazas nodokļu likmes, skaidro Jarockis. Turklāt PVN samazināšana negatīvi ietekmēs budžeta ieņēmumus, bet šobrīd valstij ir svarīgi veidot uzkrājumus, ko vajadzības gadījumā var izmantot kā drošības spilvenu ekonomiskās nenoteiktības apstākļos. Tāpēc FM neplāno papildus samazināt PVN likmes kādām preču vai pakalpojumu grupām.

Jau ziņots, ka šā gada 1. jūlijā tika samazināta PVN standartlikme (kas attiecas visiem patērētājiem) no 22% līdz 21%.


Написать комментарий