Kādas auto lampas izvēlēties rudenī un ziemā kvalitatīvai redzamībai uz ceļa

foto the-instructor.com
foto the-instructor.com

Latvijas rudens un ziemas apstākļi ir raksturīgi ar tumšā laikposma īpatsvaru diennakts ritējumā. Autovadītājiem tas nozīmē papildus sasprindzinājumu, vadot automašīnu, tāpēc iepazīstināsim ar pamatprincipiem, kuri jāņem vērā, izvēloties spuldzes automašīnai ziemas apstākļos.

Lai izvēlētos piemērotākās auto lampas rudens un ziemas apstākļiem, uzmanība jāpievērš to gaismai - lietainam laikam, kad pilsētas vidē nereta parādība ir slapjš asfalts. Vēlams izvēlēties sudraba jeb ”baltās" gaismas spuldzes, kas nodrošinās labu redzamību - gan automašīnas vadītājam, gan arī citiem autovadītājiem, lai to pamanītu. Savukārt zilā toņa spuldzes labāk atstāt saulainiem laikapstākļiem. Arī ziemas krēslainajos vakaros un jo īpaši naktīs, kad redzamība ir ļoti ierobežota, ieteicams izvēlēties lampas, kas spēj nodrošināt ”biezāku" gaismu.

Protams, ir tā saucamās pastiprinātās lampas, kas atrisina sliktas redzamības problēmu. Jārēķinās, ka šo stipro lampu (atbilst visiem normatīviem) mūžs ir īsāks par standartlampām. Lai pastiprinātās lampas kalpotu ilgāk, noteikti jāņem vērā dažas nianses, jo īpaši, ja nomaiņa tiek veikta pašrocīgi - ar rokām nedrīkst aizskart lampas cokolu (pārklāts ar tādu kā sudraba izolācijas kārtiņu), ieteicams abas spuldzes nomainīt vienā reizē, un tām jābūt viena ražotāja un sērijas lampām. Visbeidzot, jāņem vērā, ka spuldzes mūžu pat ļoti ietekmē auto elektronika un strāvas vienmērīgums, kā arī bedres.

Salīdzinot ar tā saucamajām ksenona spuldzēm, pastiprināto halogēnlampu mūžs ir īsāks, bet arī cena ir pat 5-10 reizes zemāka. Turklāt kvalitatīvas halogēnspuldzes visu savu kalpošanas laiku saglabā savas īpašības, kur pretī gāzizlādes spuldzes zaudē spožumu un kļūst dzeltenīgi blāvas, tuvojoties sava mūža galam.

Arī paši auto lukturi ziemas apstākļos prasa papildu rūpību. Uz mašīnas lukturiem mēdz sablīvēties sniegs un veidoties ledus, taču jāatceras - to nedrīkst kasīt nost ar asu priekšmetu. Šādi var ļoti viegli sabojāt mašīnas lukturus, jo tie ir veidoti tā, lai gaismas staru kūlis būtu koncentrēts, tādējādi nodrošinot labu ceļa apgaismošanu. Tiklīdz lukturus sāk skrāpēt, veidojas mikrošvīkas, kā rezultātā staru kūlis kļūst izkliedētāks, blāvāks. Tumšajā periodā labākas redzamības nodrošināšanai autoīpašnieks var nomainīt esošās spuldzes pret jaudīgākām, taču, ja lukturis būs bojāts, arī no tām jēgas būs maz.

Komentē autoeksperts Normunds Avotiņš: ”Ksenona jeb gāzizlādes spuldzes ir pēdējās divdesmitgades noderīgākais izgudrojums autobūvē, par ko nekavējoties pārliecinās ikviens, kas ar šādiem starmešiem kaut reizi tumsā un slapjdraņķī braucis pa Latvijas ceļiem. Ksenona spuldzes rūpnīcā uzstādītas ne tuvu ne katram auto, bet tādu ievietošana parastajos lukturu korpusos - atšķirībā no ceļu nekopšanas, meža dzīvnieku sētu neizbūvēšanas un ceļu apzīmējumu trūkuma - tiek uzskatīta par pretlikumīgu. Personīgās pieredzes ceļā esmu pārliecinājies, ka kvalitatīvas halogēna spuldzes ar paaugstinātu gaismas atdevi krietni uzlabo redzamību, it sevišķi, ja automobilim paredzētas H7 standarta spuldzītes (tādas pārsvarā raksturīgas pēdējās desmitgades auto modeļiem). Ja bieži nākas braukt ārpus pilsētas, it sevišķi pa zemesceļiem un mežiem, neuzskatu par noziegumu ielikt tālo gaismu cokolos pat 100W spuldzes, taču ļoti rūpīgi jāseko temperatūras režīmam - tik jaudīgas spuldze pastiprināti karst un spēj sabojāt lukturi. Savulaik esmu eksperimentējis ar dažādu dzelteno u.c. toņu pārklājumiem, taču galu galā secinājums ir viens - nav nekā labāka par baltu gaismu, it sevišķi tādu, ko dod jaunākā tipa autospuldzes ar zilo pārklājumu. Tā kā labas spuldzes ir dārgas, ieteicams tās ievietot lukturos, kas vienlaikus nekalpo kā dienasgaitas lukturi, vai arī aprīkot automašīnu ar atsevišķiem DLR (daylight running lights), piemēram LED moduļiem, lai nebūtu dienas laikā jābrauc ar tuvo gaismu, kas daudz vairāk noderēs tumsā. Ja pamatlukturu veidotais gaismas kūlis ir tāls no pilnības (tā gadās pat jaunāko modeļu automašīnām), varbūt ir vērts apgādāt ar labākām spuldzēm miglas lukturus. Un, kad ārā kļūst pastāvīgi slapjš, neaizmirstiet visus lukturus laiku pa laikam notīrīt."


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий