Seminārā stāstīs par retu slimību – akromegāliju

foto liko.com
foto liko.com

Latvijas Endokrinologu asociācija ar semināru Jelgavā otrdien turpina izglītojošu kampaņu par akromegāliju, aicinot ģimenes ārstus un sabiedrību pievērst uzmanību šīs slimības atpazīšanai un tās savlaicīgas ārstēšanas uzsākšanai.

Tas savukārt pasargātu slimniekus no pavadošo slimību, kas paaugstina priekšlaicīgas mirstības risku un būtiski pasliktina pacientu dzīves kvalitāti, informē pasākuma rīkotāji.

Saskaņā ar Latvijas Endokrinologu asociācijas aprēķiniem, kas balstīti uz pasaules pieredzi, Latvijā vajadzētu būt līdz 300 akromegālijas slimnieku. Tai pat laikā šobrīd uzskaitē ir tikai 80 akromegālijas pacientu, kas nozīmē, ka ir ļoti liels neatpazīto slimnieku skaits.

Akromegālija paaugstina priekšlaicīgas nāves risku vairāk kā par 30%, ko izraisa pavadošās slimības kā audzēji, sirds un asinsvadu slimības, cukura diabēts un elpceļu slimības, kas var samazināt cilvēku mūžu par apmēram desmit gadiem un paaugstināt mirstības risku par 2,5 reizēm. Savlaicīgi atpazīstot un uzsākot ārstēšanu, var apturēt akromegālijas un ar to saistīto slimību attīstīšanos, un pacients var dzīvot normāla cilvēka dzīvi.

Semināros izglītos sabiedrību un ģimenes ārstus.

Seminārs plānots plkst.10, Jelgavas slimnīcas konferenču zālē.

 


Написать комментарий