Latvija pastarīšu spēlē cīnīsies ar Lihtenšteinu

foto timesofmalta.com
foto timesofmalta.com

Šodien plkst.20:00 Latvijas izlase aizvadīs savu ceturto (no desmit) spēli PK2014 kvalifikācijas turnīrā, "Skonto" stadionā uzņemot Lihtenšteinas valstsvienību. Gan Latvijai, gan Lihtenšteinai pagaidām ir tikai zaudējumi.

Lihtenšteinas izlases treneris Hanss Peters Caugs precīzi novērtēja G grupu, proti, ir divas dažādas klases - grieķi, bosnieši un slovāki augšgalā, lietuvieši, latvieši un lihtenšteinieši. Diemžēl atlases cikla sākums to ir pierādījis - Latvija ar 1:2, 1:4 un 1:2 zaudējusi attiecīgi Grieķijai, Bosnijai un Hercegovinai un Slovākijai. Lai gan divās no trim spēlēm latvieši reāli cīnījās par punktiem, bilance 0-0-3 visu izsaka. Lihtenšteinai arī trīs zaudējumi, tomēr krietni bezcerīgāki - 1:8 pret bosniešiem un 0:2 gan pret slovākiem, gan pret lietuviešiem. Latvijas un Lihtenšteinas spēlē favorīte beidzot būs mūsu komanda.

Latvija un Lihtenšteina pārskatāmā pagātnē vienā grupā bijušas divreiz. PK2006 kvalifikācijā Latvija, kaut arī spēlēja visai bāli (5. vieta starp septiņām komandām), uzvarēja abās spēlēs - 1:0 Rīgā, 3:1 Vaducā. Izbraukuma uzvarā vienus vārtus guva arī Māris Verpakovskis, kurš vakar svinēja 33. dzimšanas dienu, bet piektdien Slovākijā iesita savus 29. vārtus izlasē, uzlabojot rekordu (tuvākajam sekotājam, nelaiķim, Ērikam Pētersonam ir 21). Savukārt "Euro2008" atlases ciklā mūsējiem ar Lihtenšteinu gāja skumjāk - Vaducā zaudējums ar 0:1 (labi, ka vārtu guvējs Mario Friks beidzis profesionālo karjeru...), bet Rīgā revanšējāmies ar 4:1, vārtus gūstot Ģirtam Karlsonam, Verpakovskim, Jurim Laizānam un arī Aleksejam Višņakovam. Arī šai graujošajā uzvarā nācās panervozēt, jo 13. minūtē bumbu savos vārtos ieraidīja Dzintars Zirnis, pundurvalstiņas komandai tobrīd tiekot priekšā.

Tomēr zaudēt Lihtenšteinai nav nekas ārkārtējs. Šī izlase pēdējo reizi bez punktiem palika nu jau tālajā PK2002 atlases ciklā, kad tika zaudētas visas astoņas spēles (grupā bija spāņi, austrieši, izraēlieši un bosnieši. Nākamajos piecos turnīros vismaz punkts iegūts. Lūk, Lihtenšteinas izcīnītie punkti kopš tā laika (kvalifikācijas turnīros): 1:1 pret Maķedoniju (2002.), 2:2 pret Portugāli (2004.), 4:0 pret Luksemburgu (2004.), 0:0 pret Slovākiju (2005.), 3:0 pret Luksemburgu (2005.), 1:0 pret Latviju (2007.), 1:1 pret Islandi (2007.), 3:0 pret Islandi (2007.), 0:0 pret Azerbaidžānu (2008.), 1:1 pret Somiju (2009.), 2:0 pret Lietuvu (2011.), 0:0 pret Lietuvu (2011.). Redz, kā.

Labā ziņa gan ir tāda, ka Lihtenšteinas futbolā notiek paaudžu maiņa (to atzīst arī treneris Caugs), un šobrīd šī komanda ir vājākā visai ilgā laika posmā. Arī tāds 1:8 to apliecina. Skaidrs, ka Latvijas izlasei obligāti jāuzvar un vēlams to paveikt pārliecinoši - pretējā gadījumā līdz pat martam būs jāskatās uz izcili pretīgu tabulu...

Mūsu komandas sākumsastāvā izmaiņas salīdzinājumā ar maču Bratislavā izmaiņas būs kaut vai tāpēc, ka diskvalificēti ir malējie pussargi Oskars Kļava un Ritus Krjauklis. Paredzams, ka viņus aizvietos Nauris Bulvītis (tādējādi šis centra aizsargs ieņems sev neierastu pozīciju) un universālais Ritvars Rugins. Tāpat, iespējams, tiks pamainīti malējie pussargi/uzbrucēji. Verpakovska uzplaiksnījums varbūt liks Aleksandram Starkovam Māri ielikt Ivana Lukjanova vietā, bet uz Alekseja Višņakova vietu pretendē arī liepājnieks Vladimirs Kamešs. Kas zina, varbūt kāds vidējās līnijas futbolists tiks upurēts otra uzbrucēja vietā, proti, Artjomam Rudņevam palīgā jau ar pirmajām minūtēm varētu nākt Edgars Gauračs.

Tomēr drīzāk tomēr tiks saglabāts 4-4-1-1 izvietojums, un mēs prognozēsim šādu starta vienpadsmitnieku: Vaņins - Bulvītis, Gorkšs, Ivanovs, Rugins - Višņakovs, Fertovs, O.Laizāns, Verpakovskis - Cauņa - Rudņevs. Treneris Starkovs pirms mača akcentējis, ka ļoti svarīgs būs Cauņas sniegums, bet no savas puses piebildīsim, ka tāpat nozīmīgi būs, kā ar spiedienu galā tiks Rudņevs un vai komandas iekšienē viss būs kārtībā...

LTV7 tiešā pārraide sāksies plkst.19:50, spēles starta svilpe plkst.20:00, cīņu tiesās ungāru soģis Istvāns Kovāčs.

16.10.2012 , 11:00

sportacentrs.com


Написать комментарий