Ančupānu meža parkā atklāts skatu tornis

foto A.Tolopilo
foto A.Tolopilo

Pagājušās nedēļas beigās burtiski blakus Rēzeknei Ančupānu meža parkā, pateicoties AS „Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales mežniecības iniciatīvai, ir atvērts jauns tūrisma objekts – skatu tornis, no kura paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un tuvāko apkārtni, vēsta Rēzeknes pašvaldība.

Jaunais skatu tornis ir uzstādīts visaugstākajā Ančupānu meža kalnā, kuru vairākas rēzekniešu paaudzes dēvē par „Bāku”. Kādreiz šeit stāvēja ģeodēziskais dzelzs tornis. Jauno tūrisma objektu atrast Ančupānu mežā ir ļoti vienkārši, jo ir uzstādītas norādes, bet pirmo ceļazīmi var redzēt jau piebraucot pilsētai no Greivuļu krustojuma puses. Ceļā uz skatu torni var apsēsties, lai atpūstos, uz vairākiem soliņiem, kas ir uzstādīti gar celiņu. Blakus tornim ir galds un soliņu, līdz ar to var sarīkot pikniku. Torņa augstums ir 26,4 metri, kalna, uz kura tas ir uzstādīts, augstums ir 214 metri virs jūras līmeņa, bet tas nozīmē, ka pilsēta patiešām ir kā uz delnas.

Kā teica AS „Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales mežniecības izpilddirektors Viktors Reblis, lēmums par torņa būvniecību un teritorijas labiekārtošanu ap to tika pieņemts nešaubīgi, jo, pirmkārt, Ančupāni bija un paliek viena no iemīļotākajām pilsētas iedzīvotāju atpūtas vietām, otrkārt, turpinās meža parka teritorijas labiekārtošana. Rēzeknes novada dome izstrādā tehnisko projektu divus kilometrus garai takai, kas turpināsies mežā. Plānots ierīkot arī autostāvvietu, uzstādīt soliņus, atkritumu urnas, statīvus velosipēdiem, informatīvo stendu un ceļa norādes. Šobrīd notiek remonta būvniecības darbi Ančupānu memoriāla teritorijā – tiek atjaunoti pakāpieni, memoriāla akmens siena, celiņš gar apbedījumiem. Laukumā pie pieminekļa vecās betona plāksnes tiks nomainītas pret kalto granīta akmeni. Plānots arī atjaunot un labiekārtot autostāvvietu pie memoriāla.

Atgādināsim, ka AS „Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales mežniecība pirms dažiem gadiem labiekārtoja daļu no teritorijas Ančupānu karjerā. Tagad, atpūšoties ūdenstilpnes krastā, var pasēdēt lapenē un izmantot kamīnu.


Написать комментарий