Iepazīstas ar realizētajiem Leader projektiem Viļakas un Baltinavas novados

foto vilaka.lv
foto vilaka.lv

Interesenti, valdes locekļi un Leader projektu vērtēšanas komisijas locekļi no Balvu, Rugāju un Viļakas novadiem 10.oktobrī ieradās Viļakā, lai piedalītos biedrības „Balvu rajona partnerība” organizētajā informatīvajā dienā par realizētajiem Leader projektiem Viļakas un Baltinavas novados, informē Viļakas novada pašvaldība.

Informatīvās dienas mērķis bija apmeklēt realizētos Leader projektus, lai izvērtētu vai projekti ir realizēti, kā iegādāto inventāru izmanto ikdienā un kā projektu īstenotāji plāno nodrošināt projektiem ilgtspēju. Vienas dienas laikā apmeklēja 23 realizētos projektus Viļakas novadā un 5 projektus Baltinavas novadā.

Viļakā visiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar biedrības "Vide. Cilvēks. Kultūra" realizēto projektu “Jaunu tautas deju apavu izgatavošana Viļakas deju kolektīviem” un biedrības "Dāmu klubs "Marienhauzena" projektā “Abrenes novada taututērpa pilnveidošana” šūtajiem krekliem un izgatavotajiem apaviem, apskatīties kādu aprīkojumu ir iegādājusies Viļakas pūtēju orķestra atbalsta biedrība, izmēģināt izšaut ar pneimatisko pistoli Viļakas pamatskolas šautuvē, iepazīties ar enerģiskajiem Viļakas Valsts ģimnāzijas jauniešiem, kuri izrādīja jauniešu centra telpas, un izmēģināt trenažierus, kas atrodas Viļakas Valsts ģimnāzijas sporta zāles telpās.

Medņevas pagastā visi apbrīnoja iekārtoto trenažieru zāli un jauniešu centru „Sauleszieds”, apskatījās bērnu stūrīti Medņevas bibliotēkā un pārliecinājās, ka biedrība Invalīdu sporta un rehabilitācijas klubs "Medņeva" vēl joprojām pastāv un turpina rakstīt un realizēt dažādus projektus, aktivitātes cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Folkloras kopas “Egle” dalībniece Maruta Prancāne ne tikai nodemonstrēja iegādātos Latgales arheoloģiskos tautu tērpus folkloras kopai „Egle”, bet arī nodziedāja dziesmu kādu “Egle” izpilda uzstājoties šajās tērpos. “Kādu tērpu nes, tādas dziesmas jādzied. Ja dziedam jautrās dziesmas, tad velkam pašu pirkos krāsainos brunčus,” tā tērpu nozīmi skaidroja M. Prancāne.

Rekovas ciemā informatīvās dienas dalībnieki priecājās par aktīvajiem jauniešiem, kuri realizēja projektu „Aprīkojuma iegāde brīvā laika pasākumu dažādošanai Rekovā”. Viens no aktīvākajiem jauniešiem Raimonds Logins uzbungoja, lai visi dzirdētu, ka bungām skaņa un kvalitāte ir laba. Iepazinās ar z.s RILI realizēto projektu “Ēdnīcas aprīkojuma modernizēšana” un secināja, lai arī ir ļoti grūti realizēt uzņēmējdarbības projektus, ir liels prieks, ka ir uzņēmēja, kura to ir paveikusi. Rekavas vidusskolas pirmskolas izglītības grupiņā ieklausījās skolotājas Elitas Siliņas stāstījumā par attīstošu spēļu un rotaļu nozīmi bērnu attīstībā.  Upītes ciemā sagaidīja biedrības "Upītes jauniešu folkloras kopa" vadītājs Andris Slišāns. Visi varēja pārliecināties, ka Upītē ir nopietna attieksme pret kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un tradīciju nodošanu nākamajām paaudzēm. Realizētie projekti: “Ziemeļlatgales tautastērpu izgatavošana”, “Sanitārā mezgla izveide pasākuma apmeklētājiem” un “Skaņu aparatūras komplekta iegāde” kalpos projektā noteikto mērķu sasniegšanai ne tikai 5 gadus, bet ilgāk.

Biedrības "Aicinājums" vadītāja Skaidrīte Krakope lepojās ar realizēto projektu “Buku - Zelču kapu kapličas celtniecība”. Viņa teica, ka nav vārdos izsakāma piederīgo pateicība par uzbūvēto kapliču, bet vēl lielāku pateicību mums teic mirušās dvēseles, jo tikai protot saglabāt un cienīt mirušo piederīgo piemiņu tauta pastāvēs mūžīgi. Būvnieki esot teikuši, ka uzbūvētā kapliča kalpos vismaz 50 gadus.

Baltinavas novada domes priekšsēdētāja Lidija Siliņa sagaidīja delegāciju, lai izrādītu realizētos projektus. Baltinavieši ir priecīgi par realizētajiem projektiem “Skatuves modernizācija Baltinavas novada kultūras namā”, labiekārtoto rotaļu laukumu Baltinavas parkā un sakopto brīvības cīnītāja piemiņas vietu. Baltinavieši lepojas, ka pagastā dzīvo aktīvi vīrieši, kas apvienojušies biedrībā “Sukrums”. Vīri ir realizējuši projektus “Kokapstrādes darbnīcas izveidošana uzņēmējdarbības iemaņu veicināšanai” un “Tūrisma objekta - Ziemeļlatgales tautas amatnieku centra ēkas fasādes renovācija”.

Informatīvā diena noslēdzās dabas parkā “Balkanu kalni”, kur biedrības “Atvase” vadītāja Vija Kuļša pastāstīja kā no viena projekta, kurā iegādājās slēpes un velosipēdus, biedrība nonāca līdz otra projekta idejai par koka namiņa uzbūvēšanu realizācijai. Vērtēšanas komisijas locekļi ieinteresējās par iespēju slēpot izgaismotajā distanču slēpošanas trasē.

Sasildoties ar zāļu tēju un garšojot Vijas Kuļšas tikko izcepto, silto ābolmaizi, informatīvās dienas dalībnieki dalījās iespaidos par aizvadīto dienu. Biedrības Invalīdu sporta un rehabilitācijas kluba "Medņeva" vadītāja Biruta Nagle atzina, ka esot ļoti priecīga par to, ka piekritusi piedalīties informatīvajā dienā, noteikti piedalīsies šādās informatīvajās dienās arī Balvu novadā, kas notiks 25.oktobrī, un Rugāju novadā - 30.oktobrī. „Esmu ieguvusi daudzas idejas turpmākai darbībai. Iegūto informāciju un redzētu vēl ilgi pārdomāšu,” tā teica Biruta Nagle.

„Šodien aizvadījām ļoti vērtīgu dienu. Bija ļoti jauki iepazīties, reāli pašai visu apskatīt uz vietas. Reizi trijos vai četros gados ir svarīgi izbraukt un apskatīt realizētos projektus. Esmu priecīga, ka informatīvā diena bija labi noorganizēta, jo vienas dienas laikā apmeklējam tik daudz projektus. Ļoti patika, ka Viļakas novadā ir aktīvi jaunieši Viļakā, Rekovā, Upītē. Patika biedrības „Sukrums” projekti un realizētie projekti „Balkanu kalnos”. Apbēdināja, ka īsti projekta mērķus neizpilda izveidotais tirgus laukums Viļakā. Priecājos, ka visi kopā ,valde, vērtēšanas komisija, apmeklējām realizētos projektus. Priecājos, ka īpaši vērtēšanas komisijas locekles Inta Kaļva un Solveta Logina izjautāja par projektu ilgtspēju un reālo jauniešu līdzdalību projektu realizēšanā,” informatīvo dienu izvērtēja biedrības „Balvu rajona partnerība” valdes priekšsēdētāja Ilona Džigure.


Написать комментарий