Nedomājot par reģiona iztiku, aptaujas dalībnieki atbalstīja Latgales autonomijas ideju 3

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Jau vairākus mēnešus daudzus politiskus darbiniekus un parastus iedzīvotājus uztrauc Latgales autonomijas jautājums, daļa no viņiem iestājas par šo ideju, daļa – pret.

Portāls Gorod.lv nolēma noskaidrot savu lasītāju viedokli par to, vai tiešām būtu nepieciešama Latgales autonomija. Aptaujas dati liecina, ka lielākā respondentu daļa (59%) iestājas par zilo ezeru zemes atdalīšanos, turklāt 38% no viņiem uzskata, ka tas būtu ekonomiski izdevīgi. Tiesa, neviens neaizdomājas par reģiona iztiku, neņem vērā, ka pie mums ir šobrīd augstākais bezdarba līmenis Latvijā.

20% respondentu ir pārliecināti, ka Latgalei jābūt Latvijas Republikas daļai. 9% uzskata, ka tā saucamā depresīva reģiona atdalīšanās būtu ekonomiski neizdevīga. 4% respondentu ir vienalga, bet 5% vispār nav par to domājuši.

Šovasar notikušajā Trešajā Pasaules latgaliešu saietā reģiona autonomijas tēma tika apspriesta diezgan nopietni. Savukārt partijas „Par dzimto valodu” līderis Vladimirs Lindermans nesen publicējis internetā materiālus, kuros aicinājis izveidot Latgales autonomiju Latvijas Republikas sastāvā. Viņaprāt, reģiona autonomijas gadījumā tā iedzīvotāji netiktu apspiesti no valsts puses.

Pēc Latgales interešu aizstāvja, biedrības „Latgales Saeima” locekļa un Latvijas Saeimas deputāta Jura Viļuma domām, nevar runāt par atsevišķas valsts izveidošanu. Labākajā gadījumā jādomā un jārunā par darboties spējīgu reģionālās pašvaldības struktūru, kas risinātu visus nepieciešamos jautājumus. „Jo pat 1917.gadā, kad Latgale apvienojās ar latviešiem, viens no svarīgākajiem punktiem bija reģiona valodas, kultūras un savdabības saglabāšana. Tiesiskajā uztverē autonomija ir tiesības rīkoties saskaņā ar savām normām un saviem noteikumiem, protams, ievērojot noteiktās robežas”, - ir pārliecināts deputāts.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, komentējot izteikumus par Latgales autonomiju, uzsvēra, ka šāda veida aicinājumi ir likuma pārkāpums, par kuru Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz pieciem gadiem.


Написать комментарий

Nu gorod.lv auditorija ir krievmongolju fashistini, tapec par rezultatu nav ko brinities. Delfos lidzigi rezultati butu par to, ka shinos fashisteljus vajag aizsutit uz Lielmongoliju


Cьезд Латгалии в Резекне апреле 1917 года решил что Латгалия обьединяется с балтийскими губерниями на равных правах со своим языком и самоуправлением то есть автономией После окупации Латгалии войсками Временного правительство власть не было передано Латгальскому земельному совету а под управлением военного коменданта и военном положенни в Латгалии було созвано учредительное собрание и принято Сатверсме которое сводило на нет решения сьезда Латгалии 1917 года Началась латышизация Латгалии Добповольные формирование Ландесвер немцы и русские и Латгальский партизанский полк были ликвидированы дабы нац меншинства не имело защиты от репресии которые намекались в отношении немцов русских поляков- отбирание земель а в отношении латгалов насильственная асимиляция Земли у немцов русских поляков конфисковали латгальский язык запретили патриотов политохранка арестовало Конфискованые земли поделили поровну Дфегфлии 5-15 га Курземе Видземе 40 50 га Латгалия стала новым Табаго колонией где за гроши монопол льна скупал сырье и Курземе досталась дешевая рабочая сила На данный момент уже три поколения латгалов являются безграмотными в отношении родного письменного языка жители И Латгалских школах готовят латвиски рунаюошу рабочую силу для Риги и других стран Европы Ни в одном законе не оговорены границы Латгалии их нет по етому лавийский тапор рубит и рубит по куску от Лагалии


Latgola breivpruoteigi apsavīnuojās ar Balteju izveiduoja valsti Latveju. Baltīši ignorēja latgaļu tīseibys iz volūdu i pošvaldeibu - autonomeju i tān baltīšu ministrs- pušvists draud ar represejom. Suni rej karavana īt .Latgola byus breiva Eiropā kai regions bez starpnīkim....

Написать комментарий