Latvijas treneri gatavi piketēt: Daugavpilī valsts finansējuma samazinājumu kompensēs Dome

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Latvijas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas vizītes laikā Daugavpilī tika apspriests jautājums par treneru darba samaksai paredzētā valsts finansējuma samazinājumu.

Sēdes gaitā, kurā piedalījās arī pilsētas vadība un pilsētas sporta jomas pārstāvji, komisijas locekle, deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC) paziņoja precīzu informāciju par sporta nozares finansējumu iepriekšējos gados un 2013.gada budžeta plānu, kas liecina, ka nākamgad pašvaldībai nāksies uzņemties treneru likmju lielākas daļas finansējumu.

Komentējot situāciju, Daugavpils Bērnu un jauniešu sporta skolas vadītājs Imants Utināns atzīmēja, ka no šī gada uz valsts finansējumu var pretendēt arī privātklubi, tāpēc sporta skolu treneru darba algām valsts budžetā paredzētie līdzekļi tiks samazināti. Savukārt Daugavpils sporta skolas audzēkņu skaits ar katru gadu pieaug, tāpēc treneru darba algām paredzētos līdzekļus nākas iedalīt no pašvaldības budžeta, kas ietekmē citu sporta jomas vajadzību finansējumu.

I.Utināns atzīmēja, ka treneri gatavi piketēt, jo valdība solījusi 10% treneru darba algas pielikumu šajā ceturksnī un vēl 10% - nākamajā, bet solījums netiek pildīts.
Savukārt Daugavpils pilsētas vadība solīja arī turpmāk iedalīt līdzekļus sporta attīstībai mūsu pilsētā un, neskatoties uz valsts dotāciju samazinājumu un ikgadēju sporta skolas audzēkņu pieaugumu, nākamā gada sporta nozares pašvaldības finansējums saglabāsies šī gada līmenī, t.i., tiks iedalīti ne mazāk kā 1,5 miljoni latu.

Jāatzīmē, ka šobrīd viens sporta skolas audzēknis valstij izmaksā 114 latus gadā, bet, piemēram, mūzikas skolas audzēknis – 355 latus. Jāņem vērā, ka valsts finansē tikai 57% no treneru likmēm, pārējo uzņemas pašvaldība. Taču tas netraucē valstij deklarēt, ka tās prioritāte ir veselīga jaunatne.

Deputāte M.Ivanova-Jevsejeva atbalstīja treneru ieceri piketēt, atzīmējot, ka citu izeju no radušās situācijas viņa neredz. Jāatzīmē, ka šobrīd treneru darba algām 2013.gadā valsts plāno iedalīt 3,5 miljonus latu nepieciešamo vismaz 4,6 miljonu latu vietā.


Написать комментарий