Dombrovskis: Sprūdža aktivitātes mulsina

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim dīvaina šķiet ministra Edmunda Sprūdža pēkšņā aizraušanās ar Ventspils mēra Aivara Lemberga apkarošanu. Viņš šīs aktivitātes saista ar vēlēšanu tuvumu, kad partiju aktivitātes vienmēr pastiprinās: «Vieni mēģina celt brēku par budžetu, citi mēģina kādu atstādināt... ko es tur varu komentēt...»

Premjers pašlaik atrodas Eiropas Tautas partiju grupas kongresā Bukarestē. Tomēr arī līdz turienei nonākušas E. Sprūdža dīvaino aktivitāšu atskaņas – pieprasījums triju dienu laikā izskaidrot 350 Ventspils pašvaldības un brīvostas lēmumus, paziņojums, ka mērs arī bez visiem paskaidrojumiem tāpat 100% tiks atbrīvots no amata, visbeidzot aizvakar E. Sprūdžs apsaukājās un apmeloja A. Lembergu tiešajā ēterā televīzijā.

Komentējot Neatkarīgajai ministra neadekvāto rīcību, premjers Valdis Dombrovskis atzīst, ka šīs aktivitātes E. Sprūdžs nav ar viņu saskaņojis un koordinējis. Tāpat ministrs premjeru nav informējis, kāda jauna informācija ir nonākusi viņa rīcībā.

«Nedaudz mulsina, ka ministrs diskutē par Lemberga atstādināšanu no amata, no kura viņš ar tiesas lēmumu jau ir atstādināts,» atzīst premjers. Tomēr viņš joprojām uzskata, ka šis ir ministra kompetences jautājums: «Pārraudzīt pašvaldību darbu ir ministra kompetence. Ja ministrs uzskatīs, ka jārunā ar mani, es viņa sniegto informāciju uzklausīšu.» Līdz šim E. Sprūdžs pie Ministru prezidenta nav vērsies un arī Ģenerālprokuratūra premjeru nav informējusi par kādiem jauniem pavērsieniem saistībā ar Ventspils mēru.

Jāatgādina, ka pagājušajā piektdienā E. Sprūdžs paziņoja, ka atklājušies «šokējoši» fakti par A. Lemberga «saimniekošanu». Taču patiesībā E. Sprūdžs savu pieprasījumu balstījis Ģenerālprokuratūras sacerētajā apsūdzībā pret A. Lembergu, un šīs lietas iztiesāšana turpinās jau četrus gadus. Kad apsūdzības saturs darīts zināms Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Ģenerālprokuratūra neatklāj. Preses sekretāre Aiga Šēnberga paskaidro: «Rodoties nepieciešamībai, valsts apsūdzības uzturētāji ir griezušies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ar lūgumu sniegt savu viedokli par valsts apsūdzības uzturētāju interesējošiem jautājumiem saistībā ar kriminālprocesu.

Valsts apsūdzības uzturētāji nav griezušies ministrijā ar lūgumu par Aivara Lemberga atstādināšanu. Ministrijas tālākā rīcība ir balstīta uz viņu kompetenci un ir saskaņā ar viņu normatīvajiem aktiem. Attiecībā uz to, kāds ir bijis mūsu iesniegtā lūguma saturs, – valsts apsūdzības uzturētāji komentārus nevēlas sniegt (..).»

Tā kā arī ministrija slēpj, kad saņemta E. Sprūdža aktivitātēm par pamatu kalpojusī informācija, jāsecina, ka tas nav nekas svaigs.

Ventspils mērs Aivars Lembergs pagaidām gan nav iepazinies ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža sacerējumu, taču nosūtījis viņam starpatbildi, ar kuru formāli ievērots likumā noteiktais obligātais triju dienu termiņš. Vai šo atbildi drīkst ignorēt, ministrs vēl domā. Preses dienests vakar pavēstīja: «Pašlaik ministrija iepazīstas ar vēstules saturu. Lēmums par turpmāku rīcību tiks pieņemts pēc saņemtās vēstules izvērtēšanas.» Citus Neatkarīgās jautājumus preses dienests ignorē, ministra juridiskā padomniece Inga Antāne nesarunājas. Un arī aģentūrai LETA E. Sprūdžs komentārus vakar atteica – tik vien kā apstiprināja vēstules saņemšanas faktu.

Nojaušams, ka ministra ierosinātais politiskais cirks būs ar turpinājumu. «Viņš taču vēl pirms paskaidrojuma saņemšanas jau pieteicies mani sūtīt teju vai uz kapiem,» atgādina A. Lembergs. «Bet mana darbība būs atbilstoša administratīvā procesa likumam.» Te jāatgādina, ka administratīvajā procesā ietilpst arī oficiāla sarakste, arī formāla un ilgstoša.


Написать комментарий