Brīvdienās Latvijā 'kritīs' vairāki siltuma rekordi; pirmo sniegu sola jau ceturtdien

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Atvasara Latvijā saglabāsies arī brīvdienās – dienas būs saulainas un sausas un, iespējams, ka atsevišķās vietās Latvijā tiks pārspēti konkrēto dienu maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Savukārt, pirmais sniegs gaidāms darba nedēļas otrajā pusē – ceturtdien vai piektdien, kad Latviju sasniegs aukstas gaisa masas.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas dienestā, brīvdienās vienīgi valsts ziemeļu rajonos sestdien dienā un naktī uz svētdienu mākoņu būs vairāk, tie nesīs arī nelielu lietu. Pūšot dienvidu puses vējiem, gaisa temperatūra naktīs nepazemināsies zem +6...+12 grādiem, bet dienas laikā paaugstināsies līdz +14...+18 grādiem.

 

Daudzām novērojumu stacijām 20. un 21. oktobra temperatūras rekordi ir saglabājušies no 1949. un 1959. gada. Kopumā Latvijā vissiltākais oktobris ir bijis 1967. gadā, no šī gadsimta oktobra mēnešiem jāmin 2006., 2000. un 2008. gadu oktobra mēneši, kas attiecīgi ir bijuši otrais, trešais un devītais siltākais oktobris novērojumu vēsturē.

Nākamā nedēļa nesīs pakāpeniskas laika apstākļu izmaiņas - jau pirmdien Latviju šķērsos tā sauktā aukstā atmosfēras fronte nesot nelielu īslaicīgu lietu, un, vējam iegriežoties no rietumiem, ziemeļrietumiem, gaisa temperatūra dienā vairs nebūs augstāka par +10...+13 grādiem. Turpmākajās dienās nokrišņi gaidāmi aizvien vairāk, bet rietumu un ziemeļrietumu vēji nesīs aizvien vēsākas gaisa masas.

 

Darba nedēļas beigās - ceturtdien un piektdien - Latviju sasniegs ļoti aktīvs Atlantijas ciklons - gaidāma gan vēja pastiprināšanās, kas var sasniegt pat vētras spēku, gan arī bagātīgi nokrišņi. Turklāt gaisa masas uz mūsu reģionu nāks no ziemeļiem - tās būs ievērojami vēsākas, tādēļ ne vien līs, bet gaidāms arī slapjš sniegs un sniegs. Arī gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz -1...+4 grādiem, bet dienā būs vien +1...+6 grādus silts.

Šajās dienās arī izveidosies pirmā sniega sega un tā vietām Latvijā varētu saglabāties vismaz dažas dienas, jo kopumā oktobra beigas un novembra sākums būs auksts - temperatūra gaidāma pat nedaudz zem normas, tādēļ sniegs un slapjš sniegs šajā periodā tiks novērots vēl vairākas reizes.

Sadaļā Laika ziņas - ik dienas raksti par gaidāmo laiku, ērts apdzīvoto vietu meklēšanas rīks, un precīza informācija par gaisa temperatūru, vēja ātrumu un virzienu, iespējamajiem nokrišņiem un gaisa spiedienu.


Написать комментарий