Avīze: konkurences uzraugs vēlas atteikties no mazāk svarīgu lietu izpētes

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Konkurences padome (KP) vēlas atteikties no mazāk svarīgu lietu izpētes, ar ko eksperti iesaka nesteigties, pirmdien raksta biznesa laikraksts ”Dienas Bizness” (DB).

Avīze vēsta, ka šobrīd Konkurences padomei (KP) nav noteikti prioritāro lietu kritēriji, kas ļautu tai izvēlēties, kādas lietas izskatīt un kādas ne. Prioritātes ir noteiktas tikai tirgus uzraudzības laukā, kur KP pēc savas iniciatīvas veic dažādu nozaru pārbaudes.

Pašreizējā kārtība paredz, ka KP saņem iesniegumu par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem, mēneša laikā tas tiek izskatīts un, ja iebildumi ir bijuši pamatoti, tad tiek uzsākta lietas izpēte līdz lēmuma pieņemšanai.

Līdz ar to padomei nav pamata atteikt kādas lietas izpētes uzsākšanu. Taču pati KP vēlētos, lai šāda iespēja tai tiktu paredzēta, jo tas ļautu koncentrēties uz sabiedrībai svarīgu lietu izpēti un arī taupītu padomes resursus. Ja tiktu saņemts akcepts, pēc KP prognozēm, izmaiņas varētu tikt ieviestas pusgada vai gada laikā.

Gadījumos, kad tirgus spēlētāji saņemtu KP atteikumu, tiem būtu iespēja vērsties tiesā vai arī izmantot citu veidu pārkāpuma novēršanā, piemēram, to atrisinot uzreiz, vienojoties ar konkrēto tirgus dalībnieku. ”No esošajām KP lietām šādas varētu būt ceturtā vai piektā daļa,” DB sacījusi KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.


Написать комментарий