30 treneri no Daugavpils piketē pie Saeimas

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Šodien, 22.oktobrī, plkst.8:00 pie Saeimas un Izglītības un zinātnes ministrijas ēkām sākās Latvijas sporta izglītības iestāžu direktoru un treneru pikets. Sporta skolotāji ir sašutuši par to, ka valsts budžeta 2013.gadam ietvaros atkal tika iedalīts nepietiekams finansējums treneru darba algām. Piketā galvaspilsētā piedalās arī Daugavpils Bērnu un jauniešu sporta skolas direktori un 30 vietējie treneri.

Daugavpils Bērnu un jauniešu sporta skolas direktors Imants Utināns portālam Gorod.lv paziņoja, ka Daugavpils pārstāvji, kuri, iespējams, veidos vislielāko delegāciju, piketa laikā vēlas atgādināt valdībai par nepieciešamību turēt solījumu par darba algu apmēru. „Kāpēc mums jārēķinās ar pašvaldības palīdzību? Gan Ķīlis, gan

Dombrovskis solīja 10% algas pielikumu no septembra mēneša un vēl 10% no jaunā gada. Tomēr pašreizējā situācija liecina, ka finansējums palicis iepriekšējā līmenī, bet uz finansējumu pretendējošo struktūru loks tika paplašināts. Rezultātā vienam trenerim un vienam audzēknim domātais finansējums tiks samazināts, pat neskatoties uz to, ka jauno sportistu skaits Daugavpilī pieaug ar katru gadu”, - atzīmēja I.Utināns.

Atgādināsim, ka 2008.gadā, pirmskrīzes laikā, bērnu un jauniešu sporta skolu treneru darba algu valsts finansējums sastādīja vairāk nekā 8 miljonus latu, bet 2013.gadā – nedaudz vairāk par 3 miljoniem latu. Piešķirtais finansējums nodrošina tikai 57% no treneru darba algām nepieciešamās summas.

Neadekvāti zemo darba algu jautājums tika apspriests Saeimas Sporta apakškomisijas izbraukuma sēdes laikā, kas 15.oktobrī norisinājās Daugavpilī.

Deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva atzīmēja, ka ar treneru darba algām saistīto izdevumu segšanu valsts faktiski deleģējusi pašvaldībām. Piemēram, Daugavpils pašvaldība šogad iedalīja sporta nozarei 1,5 miljonus latu, šādā veidā kompensējot valsts dotāciju samazinājumu, tomēr vairāku pašvaldību finanšu stāvoklis neļauj iedalīt sportam pietiekami daudz līdzekļu.

Portālam Gorod.lv kļuva zināms, ka frakcijas „Saskaņas centrs” 11.Saeimas deputāti Ivans Klementjevs un Marjana Ivanova-Jevsejeva nolēmuši iesniegt grozījumus valsts budžeta 2013.gadam projektā, kuri paredz papildu 1,2 miljonu latu iedalīšanu bērnu un jauniešu sporta skolu treneru darba algām. „Mēs apzināmies, ka valstī ir sarežģītā finanšu situāciju, tāpēc prasām minimumu. Pieprasītā summa ļaus nodrošināt sporta treneriem vismaz tādu pašu darba algu kā mūzikas un mākslas skolu pedagogiem, kuriem valsts apmaksā 80% no darba algas. Mēs aicinām premjerministru Valdi Dombrovski atcerēties, ka viņš ir Latvijas nacionālās sporta padomes vadītājs un ir atbildīgs par to, lai nākamā Latvijas iedzīvotāju paaudze būtu vesela un aktīva”, - paskaidroja M.ivanova-Jevsejeva.


Написать комментарий