Ministrs Sprūdžs uzvedas kā agresīvs politikānis

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža lēmums no amata atstādināt Ventspils mēru Aivaru Lembergu esot tik absurds, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicināšot ostas pilsētas pašvaldību atstādināt pašu E. Sprūdžu.

Speciālisti arī apšauba ministra tiesības atstādināt pašvaldības vadītāju – vismaz šādā formā.

«ZZS aicinās Ventspils domi atlaist Sprūdžu no ministra amata. Tas būs adekvāts solis Sprūdža veikumam,» Neatkarīgajai teica ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš tāpat kā premjerministrs Valdis Dombrovskis esot samulsis par šādu ministra gājienu. Tagad atliekot «izdarīt izvēli, kas ir E. Sprūdžs – ministrs, soģis vai komediants».

A. Brigmanis uzskata, ka E. Sprūdžs, publiski paziņojot par A. Lemberga atstādināšanu, centies pārspēt paša pārstāvētās partijas ideoloģisko tēvu Valdi Zatleru, kas sabiedrības acīs asociējas ar Saeimas atlaišanu.

«Tas viss beigsies ar vienu pamatīgu tiesvedību. Domāju, ka Sprūdžs cer – viņam no savas kabatas par to nevajadzēs maksāt un valsts tāpat kā citas reizes maksās par nekompetentiem ierēdņiem,» teica politiķis.

Apšaubāmu un tiesā viegli apgāžamu juridisko pamatojumu A. Lemberga atstādināšanai saskata arī administratīvo tiesību speciālists jurists Artis Stučka. Viņš atzīst, ka atbildīgajam ministram ir tiesības atstādināt pašvaldības vadītāju, taču šādas tiesības ministram esot tikai par tādiem likuma pārkāpumiem, kuri izdarīti konkrētā sasaukuma laikā, – šajā gadījumā pēdējo gandrīz četru gadu laikā. Tā vietā E. Sprūdžs pieprasījis atskaitīties par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem laika posmā no 1998. līdz 2006. gadam.

«Pašvaldības priekšsēdētāja rīcību vērtē četru gadu termiņā, kurā tas ir ievēlēts. Ministra rīkojums darbojas tikai sasaukuma laikā, un nevar vērtēt darbības, kas notikušas pirms sasaukuma,» skaidro speciālists.

Jurists, kurš esot iepazinies ar ministra sūtīto pieprasījumu A. Lembergam, uzskata, ka E. Sprūdžs savā darbībā un attiecīgajā dokumentā sajaucis dažādas jurisprudences nozares un politiku.

Lēmums par pašvaldības priekšsēdētāja atstādināšanu ir arī pārsūdzams Administratīvajā tiesā. Tikai gadījumā, ja A. Lembergs ministra lēmumu mēneša laikā kopš tā parakstīšanas nepārsūdzēs, valsts oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis varēs publicēt paziņojumu par pašvaldības priekšsēdētāja atstādināšanu.

Pamatojums un juridiskā bāze ministra lēmumam nav skaidra arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājam Andrim Jaunsleinim. Arī viņš atgādināja, ka šādu ministra lēmumu var pārsūdzēt tiesā un ka ministra pilnvaras ierobežo vēlētāju dotais mandāts A. Lembergam – četri gadi. Šāda norma likumā iekļauta, lai ministriem nedotu iespēju izrēķināties ar politiskos oponentus pārstāvošajiem pašvaldību vadītājiem.

A. Lembergs nepiekrīt E. Sprūdža paustajam apgalvojumam, ka ar šo ministra rīkojumu skaidri pateikts, ka viņš ir atstādināts un tā esot galvenā atšķirība, jo drošības līdzeklis līdz šim noteica, ka Lembergs ir mērs, bet nedrīkst pildīt mēra pienākumus. Līdz šim viņš bija mērs, bet viņam bija liegts pildīt šos pienākumus, atšķirību skaidro ministrs. A. Lembergs ir pārliecināts, ka viņu no amata var atstādināt tikai Ventspils domes vairākums balsojot.


Написать комментарий