Ludzas bibliotēka vada starptautisko projektu

foto ludzaspils.lv
foto ludzaspils.lv

Ludzas pilsētas galvenā bibliotēkas ES Mūžizglītības programmas Leonardo da Vinci partnerības projekta „Kā muzeji, galerijas, bibliotēkas un arhīvi veicina mūžizglītību” (Nr. 2011-1-LV1-LEO04-02149 1) ietvaros 2012. gada 10. – 14. oktobrī notika ceturtā partneru tikšanās, kuru šoreiz organizēja partneri no Gaziantepas pilsētas (Turcija), informē Ludzas novada pašvaldība.

Šī projekta mērķis ir izpētīt nelielu muzeju, bibliotēku un arhīvu lomu mūžizglītības jomā,  kā arī papildināt  bibliotēku, muzeju un arhīvu darbinieku specifiskās zināšanas. Projektā piedalās dažādas institūcijas no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Francijas, Itālijas, Turcijas, Portugāles. Projekta ietvaros katram no partneriem ir jāveic specifiskie uzdevumi. Ludzas pilsētas galvenā bibliotēka koordinē projekta darbību kopumā.

Oktobra tikšanās organizēšanai problēmas sagādāja konflikts starp Turciju un Sīriju, kura dēļ un projekta sapulci neatbrauca partneri no Francijas un Itālijas. Īstenībā noskaidrojās, ka situācija nemaz nav tik briesmīga, kā par to rakstīja masu mediji.

Tikšanās reizē Gaziantepā katrs no  partneriem iepazīstināja ar aktivitātēm, kuras projekta ietvaros tika veiktas kopš pēdējās tikšanās reizes Lietuvā šī gada jūnija mēnesī; diskutēja par projekta vadlīniju realizēšanu; analizēja Franču partneru sagatavotos jautājumus projekta  īstenošanas vadlīniju sagatavošanai. Gaziantepa (Turcija), Edirne (Turcija) un Ludzas bibliotēka  rīkoja praktiskās darbnīcas par dažādiem tematiem.  Veselības muzejs (Edirne, Turcija) stāstīja par mūzikas terapiju, kā arī projekta dalībniekiem bija dota iespēja izmēģināt šo ārstēšanās veidu. Gaziantepas provinces izglītības direktorāts stādīja priekšā Itālijas arheologu, kurš iepazīstināja ar  arheoloģisko pētījumu gaitu Gaziantepā un tās apkārtnē, kā arī pauda savas domas par arheoloģisko atradumu un rezultātu digitalizāciju. Ludzas bibliotēka sagatavoja vienkāršus vingrinājumus, ar kuru palīdzību partneri praktizēja darbu komandā.

Gaziantepa ir pilsēta Turcijas dienvidaustrumos ar ļoti senu vēsturi. Tā ir iekļauta pasaulē ilgāk apdzīvoto pilsētu sarakstā. Projekta dalībniekiem bija dota iespēja apskatīt  Senās pilsētas Zeigmas (Zeugma) paliekas, kuru pārsteidzoši bagātīgā mozaīku un mākslas darbu klāsta dēļ Luvras arheologi to savulaik nodēvēja par astoto pasaules brīnumu; senos dārgumus tagad iespējams aplūkot gan brīvā dabā, gan pilsētas muzejā. Projekta dalībniekiem bija iespēja apmeklēt  mošejas, pabūt Gaziantepas armēņu kvartālā un izbaudīt turku nacionālos ēdienus. 


Написать комментарий