Nautrēnu vidusskolas iespējas un izaicinājumi, piedaloties starptautiskajā Comenius projektā

foto rezeknesnovads,lv
foto rezeknesnovads,lv

Jau otro gadu Nautrēnu vidusskolai ir unikāla iespēja piedalīties Eiropas Savienības finansētajā starptautiskajā skolu sadarbības projektā „Comenius”. Projekta pamatā ir starpkultūru komunikācija un izglītība caur muzejiem, un tā ir unikāla iespēja gan skolēniem, gan skolotājiem gūt jaunu pieredzi, uzlabot savas angļu valodas komunikatīvās spējas un vienkārši lieliski pavadīt laiku projekta mācību procesā, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Ikviens muzejs mūsdienās ir vērtīgs kultūras nesējs, uzturētājs un saglabātājs, kā vērtības var plaši izmantot mācību procesā skolā, lai veidotu un nostiprinātu skolēnu izpratnes tiltu starp pagātni un tagadni. Tādejādi projekta galvenie uzdevumi ir attīstīt starptautisku muzeju sadarbības tīklu, veidojot Eiropas skolu sistēmu atvērtāku, kā arī apzināties kultūru dažādību un akceptēt to. Šajā projektā kopā ar vēl sešu valstu skolām no Beļģijas, Polijas, Bulgārijas, Itālijas, Grieķijas un Turcijas mēs pētām tautu kultūru mijiedarbību, kā arī muzeju nozīmi katras tautas vēstures apzināšanā. Projekta ilgums ir  divi gadi, un tas ir bagāts ar pasākumiem, pētījumiem, dažādām aktivitātēm skolās un, protams, ārzemju apmaiņas braucieniem.

Kopīgais darbs

Projekts iesācies sekmīgi un interesanti. Sekojot projekta noteikumiem, esam izveidojuši darba grupu deviņu skolotāju un 22 skolēnu sastāvā, kas aktīvi strādā projekta uzdevumu realizēšanā. Jāteic, ka projektu atbalsta un līdzdarbojas viss skolas kolektīvs. Lai projekts noritētu aktīvi un sekmīgi, notiek intensīva informācijas apmaiņa caur e-pastu, projekta doto uzdevumu plānošana, sanāksmju organizēšana, darbu saskaņošana ar koordinētājvalsti Turciju, tiek vērtētas jaunas idejas, notiek diskusijas par novitātēm darba gaitā, kā arī tiek veidoti personīgi kontakti. Kopš projekta sākuma jau esam izstrādājuši projekta logo, piedalījušies partneru logo vērtēšanā, esam izveidojuši latviešu-angļu vārdnīcu par muzeju tēmu, kuru pievienojām kopīgajam vārdnīcas materiālam. Pašlaik izstrādājam muzeju novada karti un ceļvedi. Liels paldies jāsaka skolotājiem un skolēniem par ieinteresētību, iniciatīvu un uzņēmību!

Projekta ieguvumi

Projekta organizatori bija pacentušies tikšanās programmas izveidot tā, lai visi partneri justos ērti, lai būti iespēja savstarpējai saskarsmei, personiskiem dialogiem, lai ikviens varētu izbaudīt tautas vēsturi un mūsdienu dzīves daudzveidību. Kopīgajos darba un atpūtas brīžos atmosfēra bija brīva, radoša, personīgas ieinteresētības un cieņas pilna. Liels ieguvums mums visiem projekta dalībniekiem ir angļu valodas prakse un savu spēju pārbaude.

Neatņemama sastāvdaļa un viens no lielākajiem projekta ieguvumiem gan skolotājiem, gan skolēniem bija izglītojošās ekskursijas. Pagājušā gada decembrī projekta vadītāji apmeklēja Turciju, bet aprīļa beigās gan skolotāji, gan skolēni ciemojās Itālijā Kompobasso pilsētā un satikās ar visu projektā iesaistīto valstu skolotājiem un skolēniem. Projekta dalībniekiem bija iespēja baudīt patiešām neaizmirstamas dienas Itālijas galvaspilsētā Romā, kur apmeklējām pasaules civilizācijas unikālākās vietas, piemēram, Kolizeju, kā arī ciemojāmies valsts dienvidu daļā, apbrīnojot kalnus, skaistās ielejas un pilsētiņas to pakājēs. Vēl arvien atmiņā ir brīnišķīgi pavadītā diena Neapolē, Vezuva pakājē.

Kopā ar citu valstu projekta partneriem izzinājām valsts muzejus, iepazināmies ar skolu sistēmu. Pie ieguvumiem nenoliedzami pieskaitāmi arī personīgie kontakti, kas radās gan skolēnu, gan skolotāju starpā. Projekta dienas bija piesātinātas ar dažādām aktivitātēm, piemēram, kalnu izpēti, muzeju apskati, pārgājieniem, un, protams, starptautiskiem muzikāliem vakariem, kurā mūsu delegācijas meitenes Aija, Madara un Vizma visus pārsteidza ar skanīgām dziesmām.

Projekta darba gaita pierāda, ka mēs spējam būt līdzvērtīgi sadarbības partneri, ka esam gatavi uzņemties atbildību un iniciatīvu, ka protam novērtēt citu tautu kultūras bagātības, ka mums nesagādā grūtības saprasties angļu valodā. Nautrēnu vidusskolas kolektīvs jau tagad ar nepacietību gatavojas nākamajai projekta sesijai!


Написать комментарий