Arī Valsts prezidents rosina palielināt svešvalodu lietošanu augstskolās

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Valsts prezidenta kanceleja nosūtīja vēstuli izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, kurā pausts Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalsts ministram un aizsāktajām iniciatīvām par to, ka nepieciešams palielināt svešvalodu lietojuma īpatsvaru augstākajā izglītībā, portālu ”Delfi” informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka ir būtiski nodrošināt Latvijas augstskolu absolventu konkurētspēju starptautiskajā tirgū, jo Latvijas jaunieši nereti dodas studēt uz ārvalstīm arī tādēļ, ka vēlas studēt svešvalodā.

Pēc Valsts prezidenta un ministra tikšanās, kas notika 2012.gada februārī un kuras laikā tika saskaņoti viedokļi minētajā jautājumā, Valsts prezidenta kanceleja ir sākusi darbu pie Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvas par Eiropas Savienības valodu lietošanas procentuālu palielinājumu studiju programmās.

Konsultāciju procesā ar iesaistītajām pusēm no Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes saņemts atbalsts Augstskolu likuma grozījumiem. Konceptuālu atbalstu iespējamiem grozījumiem paudusi arī Latvijas Studentu apvienība.

Kaut arī Latvijas Rektoru padome, kas koordinē augstskolu sadarbību, nav atbalstījusi šādu likumdošanas iniciatīvu, paužot, ka minētais jautājums pašlaik nav augstākās izglītības prioritāte un ka svešvalodu lietojumu var nodrošināt ar Augstākās izglītības likuma piemērošanu, Izglītības un zinātnes ministrija ir publiski paudusi, ka šoruden tiks rosinātas izmaiņas Augstskolu likumā.

To mērķis - būtiski palielināt Eiropas Savienības valodu izmantojamību augstskolu programmās gan pamatstudijās un maģistra studijās īpaši doktora studijās, kur lielākajai daļai mācību vajadzētu notikt angļu valodā, jo tieši tā pašlaik ir starptautiska zinātnes valoda. Valsts prezidenta kanceleja ir gatava sadarboties ar ministriju šajā iniciatīvā un sniegt savu atbalstu likumdošanas grozījumu izstrādāšanai un tālāk virzīšanai.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija jau ķērusies pie grozījumu izstrādes Augstskolu likumā, lai palielinātu svešvalodu lietojumu augstskolās, un paredzēts, ka grozījumi spēkā varētu stāties 2014.gada septembrī.


Написать комментарий