Sprūdža ministrija pati atzīst: Lembergs ir mērs

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Nodokļu optimizētājs un ministrs Edmunds Sprūdžs, lieloties ar Ventspils mēra Aivara Lemberga atlaišanu, ir blefojis. Viņa izdotais rīkojums patiešām saucas «Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata».

Taču pašā rīkojuma tekstā lietots pavisam cits formulējums – «Atbilstoši likuma Par pašvaldībām 93. panta pirmajai daļai atstādinu Aivaru Lembergu (personas kods ******–*****) no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. (..) Tas nozīmē, ka A. Lemberga statusā nekas nav mainījies – no pienākumu pildīšanas viņu jau atstādinājusi tiesa Ģenerālprokuratūras sacerētas krimināllietas dēļ. Savukārt E. Sprūdžs ir nodublējis šo lēmumu, nevis atstādinājis no domes priekšsēdētāja amata, kā pašam labpatīk to traktēt. To vakar secināja arī premjers Valdis Dombrovskis: «Jautājums ir, cik liels no tā ir sausais atlikums, jo pēc būtības situācija nemainās.»

Ministrs klusē pat Saeimā

Ministrs nevar atlaist mēru – šobrīd viņš vienkārši manipulē ar tekstiem, piedēvējot sev pilnvaras, kādu viņam patiesībā nav. Likums noteic, ka par atlaistu domes vadītājs uzskatāms tikai tad, ja mēneša laikā neapstrīd ministra rīkojumu par atstādināšanu no pienākumu pildīšanas tiesā, bet, kā Neatkarīgā vakar jau vēstīja, A. Lembergs rīkojumu noteikti pārsūdzēs. Otrs ceļš Lemberga atbrīvošanai būtu domes lēmums, bet pašreizējā politisko spēku sadalījumā pašvaldībā tas būtu neiespējami.

Rodas iespaids, ka arī pats ministrs nejūtas pārliecināts par saviem argumentiem, jo vakar Saeimā viņš nespēja atbildēt nedz uz jautājumu, kāpēc viņa rīkojumā lietoti juridiski atšķirīgi formulējumi, nedz arī šķietami elementāro: vai Aivars Lembergs ir Ventspils mērs? Pagājušās piektdienas skandalozajā preses konferencē ministrs apgalvoja: «Šis rīkojums stingri nosaka, ka Lembergs no mēra amata tiek atstādināts. Viņš vairs nav Ventspils pilsētas mērs.» Tobrīd rīkojums nemaz vēl nebija uzrakstīts. Bet tagad, kad tāds ir tapis, E. Sprūdžs atsakās kaut ko atbildēt. It kā tāpēc, ka par rīkojumu nedrīkst runāt, lai neietekmētu gaidāmo tiesvedību.

Likumā trūkst simetrijas

Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis ministram oponē – sabiedrība ir tiesīga apspriest šādu publisku dokumentu. Un, piemēram, viņš no tā secinājis, ka ministra rīkojums pēc būtības satur ministrijas apstiprinājumu faktam, ka Aivars Lembergs ir Ventspils mērs un tāds acīmredzot paliks vismaz līdz laikam, kamēr tiks saņemts tiesas spriedums trešajā instancē.

Taču, eksperta skatījumā, apspriešanas vērts ir jautājums, kas notiks pēc tam, kad tiesa ministra rīkojumu atcels. Ja prezidents rosina Saeimas atlaišanu, bet tauta Saeimu neatlaiž, atlaists ir pats prezidents. Taču par ministru, kurš pieņēmis nelikumīgu lēmumu, pašvaldību likums klusē. M. Pūķis sēdē rosināja, ka šajā lietā vajadzētu ieviest godīgu simetriju. Varbūt pat svītrot šo pantu, atstājot domes priekšsēdētāja atlaišanu vienīgi domes ziņā, jo tieši pašvaldības dome pārstāv vēlētāju intereses. Vakar komisijas sēdē šie arī bija faktiski vienīgie lietderīgie domu graudi, kas attiecās uz likumdevēja darba pienākumiem.

Sprūdžs ir blefotājs

Zaļzemnieks Kārlis Seržants piesauca paša ministra citātu, ka zaglim jāiet cietumā, un nosodīja viņu par nodokļu shēmošanu savos uzņēmumos, piesolot iesniegt deputāta pieprasījumu šajā jautājumā. Vienotības deputāti savukārt vēdināja ziņu aģentūru izdrukas, ar to cenšoties pierādīt, ka A. Lembergs pārkāpj tiesas noteiktus ierobežojumus. Klātesošais prokurors Juris Juriss gan neko tādu neapstiprināja, vēlreiz uzsverot, ka Ģenerālprokuratūrai ar E. Sprūdža rīcību nav nekāda sakara.

Deputāte Lolita Čigāne paziņoja, ka «te notiek tiesiskais nihilisms un ekvilibristika», ka A. Lembergs taču saņem algu! Savukārt Ventspils domes Juridiskās nodaļas vadītāja Ineta Vašuka klātesošajiem apskaidroja, ka A. Lembergs saņem algu kā domes deputāts, nevis domes priekšsēdētājs.

Beigu beigās visi varēja sakrist draudzīgi krāgā Saskaņas centra deputātam Andrejam Elksniņam, kurš secināja, ka Vienotība mēģina uzdzīt kokā gan ministriju, gan domi.

Komisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs sēdi slēdza ar secinājumu, ka tagad visiem ir viela pārdomām. Savukārt, kur šīs pārdomas deputātiem likt tālāk, lāgā nepaskaidroja.

Vienlaikus Ventspilī norisinājās pilsētas mēra Aivara Lemberga iknedēļas preses konference, un līdztekus pašvaldības darba aktualitātēm viņš pakomentēja arī ministra E. Sprūdža neizpildītos draudus: «Sprūdžs ir izrādījies melis, blefotājs un vispār nenopietns cilvēks, jo rīkojumā nav teikts, ka es tieku atstādināts no amata. Aivars Lembergs ir saglabājis Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatu!» Pašreizējās domes un tātad arī A. Lemberga pilnvaras beigsies 2013. gada jūnijā.


Написать комментарий