Seismologu notiesāšana šokē zinātnes pasauli

foto science-facts.com
foto science-facts.com

Visas pasaules zinātnieki ir šokā – Itālijas tiesa piespriedusi sešu gadu cietumsodus zinātniekiem, kuri 2009. gadā nebija spējuši prognozēt postošo L’Akvilas zemestrīci, kas prasīja vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības.

Tiesa nospriedusi, ka speciālisti, kuri bija apvienoti risku novērtēšanas komisijā, rīkojušies nolaidīgi, nebrīdinot pilsētas iedzīvotājus par gaidāmo zemestrīci. Pasaules zinātnieku iebildes, ka mūsdienu zinātne nespēj precīzi īstermiņā prognozēt zemestrīces, tiesa nav ņēmusi vērā, un šis spriedums rada bažas, ka speciālisti turpmāk atturēsies no sava viedokļa izteikšanas.

«Tiesas lēmums rada ļoti bīstamu precedentu – es baidos, ka tas var atturēt citus zinātniekus no padomu un savu apsvērumu izteikšanas attiecībā uz dabas katastrofām. Viņi vairs nemēģinās šādā veidā palīdzēt cilvēkiem,» sarunā ar Reuters sacījis Oksfordas universitātes Zemes zinātņu nodaļas vadītājs Ričards Volterss. Viņš piebildis, ka pirms L’Akvilas zemestrīces speciālisti snieguši pilnīgi adekvātu, uz iegūtajiem zinātniskajiem datiem balstītu informāciju. Gan viņš, gan citi starptautisko ziņu aģentūru aptaujātie speciālisti norādījuši, ka plašākai sabiedrībai (tajā skaitā arī tiesai) ir absolūti aplams priekšstats par seismologu darbu un iespējām, turklāt ne jau zinātnieku uzdevums ir briesmu gadījumos izsludināt cilvēku evakuāciju vai veikt kādus citus drošības pasākumus.

2009. gada 6. aprīlī notikusī zemestrīce bija 6,3 magnitūdas stipra. Tās rezultātā L’Akvilas pilsētā un tās apkaimē sabruka tūkstošiem ēku, 309 cilvēki gāja bojā, vairāk nekā 1500 tika ievainoti, bet aptuveni 50 000 zaudēja pajumti, atgādina BBC. Pagājušogad pilsētas prokuratūra izvirzīja apsūdzības Nacionālās dabas katastrofu prognozēšanas un novēršanas komisijas darbiniekiem – sešiem Itālijā labi zināmiem seismologiem un ģeologiem, kā arī vienam valdības pārstāvim. Šī komisija 2009. gada martā analizēja daudzās sīkās zemestrīces, kas bija piemeklējušas reģionu, bet 31. martā sarīkotajā preses konferencē paziņoja, ka tās rīcībā nav informācijas, kas liecinātu, ka L’Akvilas apkaimē gaidāma spēcīgāka zemestrīce.


Написать комментарий