Sprūdžs atvainojas par piedraudēšanu pašvaldību vadītājiem

foto reformupartija.lv
foto reformupartija.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), pagājušajā piektdienā paziņojot par Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšanu no amata, arī norādījis, ka šāda rīcība ir brīdinājums visiem pārējiem pašvaldību vadītājiem. Tas sadusmojis daudzus Latvijas pašvaldību vadītājus, par ko ministrs viņiem trešdien notikušajā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ārkārtas sēdē atvainojās.

”Mans mērķis ir godīgi un atbildīgi pārvaldītas pašvaldības visā Latvijā, un esmu pārliecināts, ka tas ir aktuāli visiem Latvijas iedzīvotājiem. Šis ir brīdinājums, vai signāls visām Latvijas pašvaldībām, visiem pašvaldību vadītājiem, ka ir jāspēj parādīt saimniekošana vai darbi iedzīvotāju interesēs. Man ir grūti par to runāt, kamēr Ventspilī tiek saimniekots, kā tur tika saimniekots līdz šim," toreiz sacīja Sprūdžs.

Pašvaldību mēri LPS domes sēdes slēgtajā daļā diskutēja par priekšlikumu aicināt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ( V) izvērtēt Sprūdža rīcību, šādi izsakoties publiski, un paust valdības viedokli šajā jautājumā. Tomēr, kad Sprūdžs klātienē no tribīnes televīzijas kameru priekšā par to publiski atvainojās, šis incidents tika atrisināts.

Ministrs gan arī veltīja pārmetumus LPS par to, ka ne vienmēr uz tās rīkotajiem pasākumiem tiekot uzaicināts, tāpēc ierodoties uz paša iniciatīvu - arī uz trešdien notiekošo LPS ārkārtas sēdi. Ministrs norādīja, ka viņam ir viedokļa nesaskaņas ar dažiem pašvaldību vadītājiem par konkrētiem jautājumiem, un šīs problēmas arī konkrēti ir atrisinātas.

Sprūdžs klāstīja, ka viņam ar pašvaldību vadītājiem kopumā ”attiecības nav beigušās vai neatgriezeniski sabojājušās,” jo problēmjautājumi ir atrisināti. Viņš aicināja LPS nekrist par upuri ”vienas puses aizstāvībai. Ir tiesiski veidi kā noskaidrot patiesību," sacīja ministrs.

Savukārt LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis gan uzsvēra, ka runa nav par vienu vadītāju - Sprūdža publiskā retorika aizvainojusi visus, tāpēc vairākums LPS biedru gaidot no ministra atvainošanos publiskajā telpā.

Sprūdžs savā uzrunā LPS sēdē sanākušajiem atvainojās par publiski pausto viedokli un uzsvēra, ka viņš nevēlas visus pašvaldību vadītājus nolikt pretējā frontē ar tām dažām amatpersonām, kuru darbības met ēnu uz citu godīgu, iedzīvotāju interesēs strādājošo pašvaldību vadītāju darbu.

Ministra atvainošanās tika pieņemta.

Jaunsleinis pēc sēdes žurnālistiem skaidroja, ka ministrs uz trešdien notiekošo LPS ārkārtas sēdi par 2013.gada budžetu nebija uzaicināts, jo tā bijusi plānota kā tikšanās ar Saeimas deputātiem par pašvaldību prasībām budžetā. Tomēr esot ”ļoti labi, ka viņš pēc paša iniciatīvas atnāca un pārstāvēja savu viedokli”.

Viņš arī atzina, ka atsevišķu pašvaldību vadītāji rosinājuši premjeru pat izteikt neuzticību ministram, taču tas nebūtu korekti, neesot klāt pašam Sprūdžam.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs piektdien no pienākumu pildīšanas atstādinājis Ventspils mēru Aivaru Lembergu.


Написать комментарий