Vietvaras aizvien cer 2013.gada budžetā 'izsist' vairāk naudas

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) mēģinās vēlreiz panākt vietvarām labvēlīgāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali, iesniedzot Saeimas frakcijām savas prasības 2013.gada valsts budžetā atvēlēt pašvaldībām 85% no IIN nevis 80%, kā paredzēja valdība, vai arī kompensēt tām 63 miljonus latu.

Lai gan LPS parakstīja vienošanās un domstarpību protokolu, kas paredz nākamgad pašvaldībām atvēlēt tikai 80% no IIN, LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis portālam ”Delfi” skaidroja, ka LPS prasības uzskaitītas domstarpību daļā. Tagad savienība centīsies atrast ”dzirdīgas ausis” parlamentā.

LPS ārkārtas sēdē par priekšlikumiem valsts budžetam 2013.gadā trešdien nolemts aicināt Saeimas frakcijas un deputātus atbalstīt priekšlikumu valsts budžetā nākamgad paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā, par to trešdien nobalsoja LPS ārkārtas sēdē. Tāpat LPS prasa no 2013.gada par 10% palielināt Valsts autoceļu fonda finansējumu.

LPS ārkārtas sēde, kurā organizācija oficiāli izsaka savus priekšlikumus, notika tikai vienu dienu pirms budžeta priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām, uz ko kritiski norādīja klātesošie deputāti, solot gan šos priekšlikumus izskatīt Saeimas frakciju sēdēs.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzrunā sēdē norādīja – ja Saeima neatbalstīs priekšlikumu par IIN pārdali pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā, pašvaldību savienība pieprasīs kompensēt IIN samazinājumu pašvaldībām par 32 miljoniem latu, bet vēl 23 miljonus latu LPS prasīs mērķdotācijas nodrošināšanai pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai, bet astoņus miljonus latu - mērķdotācijām pašvaldību autoceļiem un ielām.

Jaunsleinis skaidroja, ka valdība ir pārkāpusi gada laikā sniegtos solījumus kompensēt pašvaldībām zaudētos ienākumus budžetā saistībā ar IIN likmes samazinājumu no 25% uz 24%. Tāpat pašvaldības tā arī nav sagaidījušas valsts mērķdotāciju atjaunošanu visiem pedagogiem, tostarp pirmsskolas pedagogiem, kuri māca bērnus no 1,5 līdz piecu gadu vecumam, kā arī ceļu stāvokļa uzlabošanu.

Tāpat LPS vēlas noteikt, ka trīs gadu laikā, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes, pašvaldību daļa šajā nodoklī sasniedz 100%.

LPS sagatavotajā lēmumprojektā pausts, ka valdība nav turējusi solījumu uzlabot ceļu stāvokli, kā arī pakāpeniski atjaunojot ceļu nacionālā finansējuma saistību ar akcīzes nodokļa ieņēmumiem 80% apmērā. Jaunsleinis izteicās, ka ceļu un ielu stāvoklis daudzās pašvaldībās finansējuma trūkuma dēļ arvien pasliktinās, kādēļ iedzīvotājiem nākas bargi maksāt par auto remontu.

”Ja mēs nedodam naudu ceļu uzturēšanai normālā stāvokli, mēs trīsreiz un desmitreiz pārmaksājam par transporta līdzekļu remontiem. Ja tas notiek auto remontētāju lobija dēļ, tad tam ir kāds skaidrojums, bet citādi nevaram saprast,” teica Jaunsleinis.

Tāpēc LPS dome trešdien vērsusies visās Saeimas deputātu frakcijās, aicinot noteikt, ka katru nākamo gadu Valsts autoceļu fonda finansējums pieaug par 10% no plānotajiem ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem, kamēr tiek sasniegti 80%. LPS aicina pusi no šī pieauguma un no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa pieauguma novirzīt pašvaldību ielu un ceļu finansējuma pieaugumam.

Jau ziņots, ka LPS domes sēdē 26.septembrī nolemts piekāpties Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumam - pašvaldības arī nākamgad saņems tikai 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem, vienlaikus valsts izveidos dotācijas programmas mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām un četrām trūcīgākajām republikas pilsētām. Šī iemesla dēļ Rīga nolēma izstāties no LPS.

FM piedāvāja piešķirt papildus 5,6 miljonu latu dotāciju mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām, paaugstinot 2013.gada finanšu nepieciešamības neizlīdzināto apakšējo robežu no 95% uz 97%, tādējādi atbalstot 89 pašvaldības ar viszemākajiem ienākumiem. Tās galvenokārt ir Latvijas austrumu daļā un Kurzemes dienvidu daļā esošo novadu pašvaldības. Savukārt četras trūcīgākās republikas pilsētas saņems budžeta dotāciju papildus 5,9 miljonu latu apjomā.

Liela daļa LPS biedru tomēr nolēmuši neatkāpties no prasības paaugstināt IIN ieņēmumu daļu pašvaldībām no 80% uz 85%.


Написать комментарий