Naktī uz svētdienu pulksteņa rādītāji jāgriež vienu stundu atpakaļ

foto ngs24.ru
foto ngs24.ru

Vairāk nekā trīsdesmit gadu laikā oktobra pēdējās brīvdienās Latvija un vēl 80 pasaules valsts pāriet uz ziemas laiku.

Latvijas Ekonomikas ministrija informē, ka naktī no sestdienas uz svētdienu, 28.oktobri, plkst.4:00 pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Savukārt uz vasaras laiku mūsu valsts pāries 2013.gada 31.martā, kad plkst.3:00 pulksteņa rādītāji tiks pagriezti vienu stundu uz priekšu.

Starp citu, ar mērķi ietaupīt enerģētiskos resursus pirmo reizi pāreja uz ziemas un vasaras laiku notika Lielbritānijā 1908.gadā. Bet vispār enerģētisko resursu taupīšanas un pārejas uz ziemas un vasaras laiku idejas autors ir amerikāņu valsts vīrs, viens no ASV Neatkarības deklarācijas autoriem Bendžamins Franklins.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā.  Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas pulkst.3.00 līdz oktobra pēdējai svētdienai pulkst.4.00.

Pagājušajā gadā saskaņā ar prezidenta Medvedeva rīkojumu Krievija atteicās no pārejas uz ziemas laiku. Tomēr „mūžīgā vasara” daudziem Krievijas pilsoņiem vairs nepatīk – pārejas uz ziemas laiku atcelšanas dēļ cilvēki neizguļas un jūt nogurumu. Zinātnieki uzskata, ka daudzos Krievijas reģionos laika skaitīšana nesakrīt ar dienas un nakts maiņas dabisko ritmu, un tas ietekmē bērnu, pusaudžu un vecu cilvēku veselību.


Темы: , , ,
Написать комментарий